новини

Чим важлива євроінтеграція в навчальному процесі Академії?

05.02.2020 16:51

Національна академія Національної гвардії України стрімко розширює міжнародні зв’язки. Офіцери, курсанти та викладачі Академії беруть участь у стажуваннях, навчаннях, міжнародних семінарах і конференціях у Франції, Італії, Китайській Народній Республіці, Турції, Румунії, США, Німеччині, Великобританії, Вірменії. Протягом чотирьох років в Академії регулярно проводяться курси НАТО для представників всіх силових структур України із залученням міжнародних експертів.

У березні 2019 року у Національній академії Національної гвардії України створено відділ євроатлантичної інтеграції. Майже за рік відділ став внутрішнім двигуном реформування та прогресу Академії у розвитку вмінь та компетенцій офіцерів та курсантів відповідно до стандартів НАТО.

Представники відділу вивчають сучасний досвід у галузі організації навчального процесу тих країн, з якими співпрацює Академія. Все це задля того, щоб впроваджувати нові методики в модульні курси та навчальні проекти як для курсантів, так і для офіцерів Національної гвардії України.

Головним чином, представники відділу надають сприяння у проведенні Вступного курсу НАТО, який був впроваджений Академією та Програмою професійного розвитку НАТО-Україна у 2017-2019 роках. Цей проєкт отримав високі показники позитивних оцінок від представників України та здійснив значний вплив на професійний розвиток курсантів та офіцерів. Курс складається з чотирьох модулів, які проводяться протягом року на англійській мові. Слухачі курсу протягом кожного модуля вивчають питання щодо лідерства, гендерних аспектів професійної діяльності, стратегічних комунікацій та публічних виступів. За розвиток кожного напряму у  відділі призначена відповідальна особа.

Заступник начальника відділу євроатлантичної інтеграції підполковник Руслан Мусевич працює над розвитком навчального посібника для впровадження гендерного підходу під час підготовки курсантів та офіцерів Академії. Посібник спрямований на те, щоб висвітлити основні поняття, структуру й тематику гендерних досліджень як предмета міждисциплінарного вивчення.

Також представники відділу проводять інформаційні заходи для курсантів та офіцерів оперативно-тактичного факультету.  Офіцери вже провели більше 20 інформувань з питань європейської та  євроатлантичної інтеграції та за тематикою модулів.

«Нашими головними цілями на майбутнє є продовжувати впровадження інтенсивної модульної підготовки для курсантів та офіцерів Академії, використовуючи за приклад методику проведення Вступного курсу НАТО. Крім того, ми плануємо імплементувати в навчальні програми Академії практичні методи, що відповідають найкращим міжнародним практикам», - розповідає начальник відділу євроатлантичної інтеграції підполковник Василь Омельченко.

Для отримання професійних навичок у розробці та підготовці модульних тренінгів, співробітники відділу проходять навчальні курси за кордоном.  Підполковник Руслан Мусевич здійснив навчальну поїздку до Північного центру з гендерних питань у військових операціях, який знаходиться у Швеції. Лейтенант Дмитро Одерій відвідав курс з питань гендерної політики  у центрі підвищення кваліфікації поліцейських підрозділів з підтримання стабільності в Італії.

Окрім короткострокових завдань, перед відділом у подальшому стоїть ряд довгострокових. Головною метою є саме перехід від Вступного курсу до впровадження єдиної платформи, аналогічної програмі з професійного розвитку Офісу зв’язку НАТО. Тобто співробітники мають на меті самі розробляти модулі для навчання слухачів Академії.

«За останні 5 років Національна гвардія України зазнала суттєвих реформ, поряд з цим змінилася система військової освіти. Наш навчальний заклад постійно розвивається, змінює підходи, впроваджує сучасні та ефективні методики навчання курсантів та офіцерів. Багато чого зроблено і ще більше ми плануємо зробити. Вивчення іноземних мов, використання кращого міжнародного досвіду НАТО – це основні напрями розвитку нашого відділу і правильний шлях для підготовки сучасного офіцера», - підсумував підполковник Василь Омельченко.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації і комунікації НА НГУ