новини

Чи важливо розвивати лідерські якості у майбутніх офіцерів і як це роблять в Академії?

07.02.2020 16:15

На сьогоднішній день тема лідерства як ніколи викликає величезний інтерес у суспільства. Майже по всьому інтернету можна натрапити на рекламу про курси лідерства чи статтю про те, яким має бути лідер.

Напевно усі погодяться, що тема лідерства особливо важлива і для військових. Національна академія Національної гвардії не виключення. Саме тут вивченню теми лідерства та розвитку лідерських якостей приділяють велику увагу. Починаючи з другого року навчання курсанти беруть участь у курсах та тренінгах з лідерства, які проводять представники НАТО. Також у навчальному закладі викладається окрема дисципліна, яка має аналогічну назву «Лідерство».

Зараз за програмою курсанти вивчають командне лідерство, тобто усі завдання побудовані на роботі у командах.

Сьогодні з курсантами командно-штабного факультету пройшло цікаве заняття, де група військовослужбовців разом з викладачем обговорювали питання згуртування команд та виконували практичні вправи.

Одним із завдань, яке стояло перед курсантами було знайти 10 фактів, які об’єднують військовослужбовців. Спочатку курсанти гуртувалися попарно, потім по командам, та згодом цілою групою. Метою такої вправи було те, щоб курсанти вчилися ставити запитання один одному та знаходили дійсно цікаві та незвичні факти.

Викладач  цієї дисципліни, професор кафедри філології, перекладу та стратегічних  комунікацій Поліна Ткач зазначає, що для лідера дуже важливо знаходити щось спільне між всіма членами команди та знати кожного, так як він повинен впливати на них.

Наступне завдання трохи відрізнялося від попереднього. На дошці було написано речення, а курсанти повинні були прочитати його усією командою по одному слову з такою інтонацією, щоб зберігся його сенс.

«Для успішного вирішення цього завдання нам потрібно вміти прислухатися до роботи попереднього, думати про наступного та вміти таким чином змоделювати свою роботу, щоб вона була частиною цієї командної роботи. Взагалі нам подобаються такі заняття. Вони надають змогу почуватися впевнено перед аудиторією та спілкуватися з підлеглими », - зазначає командир відділення сержант Дмитро Комісаренко.

Взагалі дисципліна «Лідерство» повністю побудована на основі практичних занять та викладається в Академії з 2016 року. Навчальна програма включає в себе тренінги та воркшопи, які розроблялися з урахуванням закордонного досвіду.

«Лідерство – це одна з найважливіших дисциплін, які вивчають майбутні офіцери, адже саме вона розкриває найкращі сторони військовослужбовців, виховує креативність, вміння працювати у команді, лідерські якості, відчуття відповідальності за своїх підлеглих», - зазначає викладач Поліна Ткач.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації і комунікації НА НГУ