новини

В підрозділах Національної гвардії України підбили підсумки стажування курсантів Академії

10.02.2020 16:59

У курсантів-випускників командно-штабного, гуманітарного та Київського факультетів закінчилось стажування у військових частинах Національної гвардії України. Цього року 187 курсантів Академії, у тому числі 11 дівчат отримали практичні навички. Чим  саме запам’яталося стажування майбутнім офіцерам, читайте далі.

За тритижневий період майбутні офіцери ознайомились з організацією бойової та спеціальної підготовки у підрозділах, залучались до виконання завдань з конвоювання та охорони громадського порядку. Гвардійці брали участь у розробці плануючих документів підрозділів та у тактико-стройових заняттях з бойової готовності, надавали оцінку морально-психологічного стану військовослужбовцям, які заступають до виконання бойових завдань.

У військовій частині 3053, що дислокується в Хмельницькому, на посаді командира взводу стажувався курсант командно-штабного факультету Ростислав Місяць. Він переконаний, що практика - незамінна річ.

«Абсолютно все, чого практично навчився у військовій частині, завдання, які виконував – все це мені знадобиться вже зовсім скоро. Практика – це незамінна річ. Одна справа, коли вивчаєш дисципліну в навчальному закладі, а зовсім інша, коли самостійно пробуєш втілити все практично. Завжди потрібно враховувати і так званий людський фактор, бути гнучким та швидким у прийнятті рішень. Ще зрозумів, що необхідна постійна самоосвіта, тобто треба цікавитися, запитувати», - ділиться враженнями майбутній офіцер.

По завершенню стажування, у військових частинах відбулось підбиття підсумків. Командири  військових частин дали чітку характеристику кожному курсанту.

«Хочеться відзначити, що курсанти показали досить хороший рівень знань та практичних навичок, які тут здобули. У цьому заслуга як і самих курсантів, оскільки були старанними, добросовісно навчалися у закріплених за ними керівників стажування, так і тих, хто передавав їм свій досвід, навчали всьому, що самі знають та вміють. Впевнений, коли майбутні офіцери прибудуть після закінчення Академії на місця несення служби, зможуть відмінно виконувати свої обов’язки та використовувати усе, чому навчилися у нашій військовій частині», - підсумував заступник командира однієї з військових частин Західного оперативно-територіального об’єднання майор Віталій Сторожук.

Так, за підсумками проходження військового стажування 2 курсанти нагороджені пам’ятною медаллю «Герой України ім. Кульчицького»  та 106 гвардійців заохочені грамотами від начальників територіальних управлінь та командирів військових частин.

Повернутися уже офіцером до Луцької військової частини, в якій проходив стажування, мріє курсант Василь Жалко. Він стажувався на посаді командира взводу у стрілецькій роті. Хлопець зізнається, стажування перевершило всі його очікування.

«Військове стажування – це можливість для нас, курсантів, побачити справжнє життя у військових частинах зсередини. На початку було нелегко, бо довелося вивчати особливості служби у конвойному підрозділі, про який знав лише з теорії. Насправді робота командира взводу передбачає постійне спілкування з людьми. Я чітко усвідомлював усю повноту відповідальності перед особовим складом і те, що як майбутній офіцер маю бути для них взірцем і опорою», - розповів сержант Василь Жалко.

Окрім того, курсанти приділили увагу профорієнтаційним заходам. Гвардійці Академії побували у навчальних закладах, де під час зустрічей зі школярами та солдатами розповідали про навчання у Академії Нацгвардії, факультети, спеціальності, умови вступу та інше, що стосується питання, як стати офіцером.

«Курсанти Академії випробували свої сили, адже військове стажування - безцінний досвід, невід’ємна частина майбутньої військової діяльності. Набуті під час практики навички, дозволять вам після випуску відчувати себе більш впевненими, як у роботі з особовим складом, так і у виконанні бойових завдань», - підсумувала заступниця начальника Національної академії Національної гвардії України по роботі з особовим складом підполковник Олена Іванова.

Вже у червні 2020 року курсанти отримають дипломи і вирушать у військові частини на службу.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації і комунікації НА НГУ та за матеріалами військових частин