новини

Курсанти Академії визначали системи координат на картах за стандартами НАТО

28.01.2022 16:01

Гвардійці першого року навчання командно-штабного факультету Національної академії Національної гвардії України вчилися орієнтуватися на топографічних картах, використовуючи системи координат, що застосовуються у військах.

За словами викладача кафедри тактики майора Антона Пашуби, головним завданням було навчити курсантів впевнено працювати з картами, а саме визначати географічні координати цілей та об’єктів, а також плоскі прямокутні координати цілей та об’єктів і надавати цілевказівки, використовуючи топографічні карти.  

«Це перше заняття курсантів із цієї теми, тож у їх очах дійсно можна було помітити цікавість. Гвардійці неодноразово чули, скажімо, в засобах масової інформації, а деякі курсанти в групі знають із власного досвіду служби, на території проведення ООС, що під час прийняття рішення командири використовують систему координат, але як правильно їх застосовувати на практиці, викликало у них складнощі, - зазначив майор Антон Пашуба. - На цьому занятті було розглянуто і практично відпрацьовано визначення цілей за системою координат і нанесення цілей за координатами на топографічну карту».

Також викладач наголосив про впровадження у заняття майбутніх офіцерів досвіду партнерів із країн НАТО. Так, на занятті з військової топографії, застосовувалися топографічні карти на яких зображена місцевість Вовчанського району Харкова, але ці карти відрізняються, адже розроблені за стандартами НАТО.

Визначення системи координат викликало зацікавленість у курсанта Олександр Овчарука. На занятті він був досить активним, тому отримав відмінну оцінку.

«Мені сподобалося, що заняття має практичну спрямованість. Завдання командирів всіх ступенів - прийняття рішень, а ефективне рішення, у нашому випадку, може мати бути тільки після детального вивчення місцевості, та встановлення координат об’єктів та цілей, - розповів Олександр Овчарук. - Знання, які ми отримали на цьому занятті, допоможуть нам із точністю визначити місцезнаходження бойових порядків противника, його вогневих засобів, а також контролювати дії своїх підрозділів, а саме відділень і взводів».

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ