новини

Проєкт «Сила в науці». Роман Мельніков

18.02.2022 16:32

Підполковник Роман Мельніков розпочав свою діяльність на посаді начальника науково-організаційного відділу Національної академії Національної гвардії України у грудні минулого року. Цій відповідальній посаді передували роки успішної наукової роботи, викладацька діяльність, а також навчання у докторнатурі та ад’юнктурі Академії, яке завершив достроково у 2021 році. Про науковий шлях, який є кроком до постійного вдосконалення, науковців, які стали прикладом, та важливість взаєморозуміння для досягнення наукових цілей, читайте у нашому щотижневому проєкті «Сила в науці». 

Потяг до науки, який йде він наставників

Це трапилося 14 років тому. Саме 2008 рік ознаменував початок наукової діяльності начальника науково-організаційного відділу Академії підполковника Романа Мельнікова. Свою наукову кар’єру офіцер розпочав на кафедрі озброєння та стрільби факультету логістики, а вже в 2011 році відбулася перша спроба написання кандидатської дисертації, і вступу до докторнатури та ад’юнктури Академії у 2018 році. Із повагою Роман Сергійович згадує свого наставника, колишнього начальника докторнатури та ад’юнктури полковника Олександра Біленка.

«Будучи курсантом, я захоплювався глибиною знань та манерою викладання, ще на той час майора, Олександра Івановича Біленка. Після випуску з Академії та служби в одній із військових частин міста Дніпро я повернувся до навчального закладу. Зовсім скоро знову зустрівся із Олександром Біленком, який вже перебував у статусі начальника докторантури та ад’юнктури, і мав із ним важливу розмову щодо подальшого обрання наукового напряму своєї діяльності. Безперечно, полковник Олександр Біленко відіграв важливу роль у моєму становленні як молодого вченого».

Тоді як із вітчизняних науковців Роман Мельніков завжди бере за приклад діяльність заслуженого працівника освіти України доктора технічних наук професора Олександра Михайловича Крюкова.

«Моя сфера наукових досліджень дотична до діяльності Олександра Михайловича, адже спрямована на діагностування технічного стану  каналів стволів та боєприпасів до ствольних систем. За освітою я спеціаліст із озброєння, відпрацював на кафедрі 10 років, постійно мав практичний досвід експлуатації та ремонту озброєння і боєприпасів, тому й присвятив цьому напряму свою наукову діяльність».

Науковий потенціал на варті постійного розвитку

Роман Мельніков, як начальник науково-організаційного відділу Академії, одразу вказує на підвищення наукового потенціалу нашого закладу вищої освіти, який виявляється у постійному збільшенні кількості осіб, які здобули ступінь кандидата наук - доктора філософії. 

«Ключовий момент моєї роботи у якості начальника науково-організаційного відділу – відповідальність за методичне, організаційне забезпечення та координацію наукової діяльності в Академії Національної гвардії України. Якщо говорити про розвиток наукового потенціалу Академії, на даний момент, маємо можливість проводити наукові дослідження, які будуть прикладними для службово-бойової діяльності Національної гвардії України. До того ж, за рахунок розширення наукового потенціалу Академії, вдається формувати творчі колективи для вирішення завдань, які стоять перед військовою структурою».

Секрет у вмінні працювати з колективом

Роман Мельніков призначений на нову посаду відносно недавно - з грудня 2021 року. Підполковник зізнається, що, інколи, в нього виникають труднощі в опануванні нового напрямку, який полягає у керівництві відповідального відділу.

«Напрямки роботи різносторонні, але всі ґрунтуються виключно на науковій роботі Академії. Незамінний помічник у роботі й наш працьовитий колектив. Неабияку підтримку надає попередній керівник науково-організаційного відділу. Підполковник Ігор Морозов кожного дня надає слушні поради, які допомагають якісно опановувати роботу і сприяють більш швидкому досягненню самостійного рівня управління. Відтак, не з чуток переконався, що взаєморозуміння та підтримка – це, безперечно, основні риси, які мають бути в колективі задля досягнення поставлених цілей».

Методи навчання, які зацікавлюють

Беручи до уваги викладацьку діяльність, Роман Сергійович вважає, що вона цілком дотична до наукової і добре, коли ці сфери перебувають у гармонії. Якщо вдаватися до подробиць, то в 2017 році нашого героя призначили  викладачем кафедри вогневої підготовки. Роман Мельніков був другим викладачем у доцента полковника Юрія Віталійовича Самсонова. На той час офіцери, на випускному курсі командно-штабного факультету, викладали дисципліну «Бойове застосування озброєння».

«Я прагнув, щоб курсанти винесли з собою певний багаж знань, який із роками не розгубився. Для досягнення цієї мети потрібно було застосовувати різні методи навчання, адже банальне передиктовування інформації до зошита не принесе бажаного ефекту. Я намагався насичувати матеріал низкою алегорій та порівнянь, щоб важлива інформація краще запам’ятовувалася і стала в нагоді майбутнім офіцерам під час служби у військах».

Правила, засновані на досвіді

За словами Романа Мельнікова, заняття науковою діяльністю сприяло виробленню певного наукового правила. А щодо життєвого, у випадку офіцера – це мудра батьківська настанова, якої він намагається завжди дотримуватися.

«Під час заняття наукою, я дотримуюся одного невеликого, але дієвого правила - завжди перевіряй отриману інформацію у трьох, а, в деяких випадках, у шести різних джерелах. Тоді як життєве правило, сформувалося ще під час курсантських років. Як тільки вступив до Академії, у мене відбулася серйозна розмова з батьком, який сказав: «Сину, живи так, щоб люди під час зустрічі з тобою не переходили на інший бік вулиці». Це правило я передам і своєму сину Платону, якому зараз два роки. На завершення, хочу побажати всім своїм колегам творчої наснаги (у науці без цієї якості доволі важко), а ще нових досягнень, щоб через деякий час ви побачили втілення у життя своїх поточних наукових напрацювань».

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ