новини

Видавці Харкова реалізують з гвардійцями два нові проєкти

07.02.2022 15:49

 

У Національній академії Національної гвардії України в рамках підписаного Меморандуму про співпрацю в галузі культури провідні видавництва Харкова провели книжковий ярмарок. Так, викладачі, співробітники, офіцери, курсанти та військовослужбовці строкової служби змогли придбати літературу зі знижкою у 20%, а від видавництва «Фоліо», з нагоди його дня народження – 32%.

Книжковий ярмарок тривав протягом трьох днів. Заради гвардійців, видавці Харкова працювали у власні вихідні – суботу та неділю.

Акція пройшла під патронатом Департаменту культури та туризму Харківської обласної державної адміністрації, в ній взяли участь видавництва «Віват», «Золоті сторінки», «Ранок», «Фоліо», а також провідний інтернет-магазин літератури «Книголенд».

Про ідею проведення заходу розповіла начальник Департаменту культури та туризму Харківської обласної державної адміністрації Людмила Терещенко:

«Гвардійці наші давні друзі, з якими нас пов’язує низка подій, які стали широко відомі не лише в Харкові, а й по всій Україні. Тому, щойно з’явилася можливість придбання книг за Програмою Президента України Володимира Зеленського «є-Підтримка», ми одразу запропонували Національній академії НГУ та Східному ОТО НГУ взяти участь у цій акції. Пілотний проєкт як і завжди вирішили реалізувати на базі Академії, адже знаємо, наскільки тут уважно ставляться до культурного розвитку майбутніх офіцерів. Більше того, я впевнена, що відтепер акція стане постійною і ми будемо проводити такі книжкові ярмарки для гвардійців мінімум двічі на рік».

На ярмарку кожне видавництво представило власні експозиції з понад 4000 найменувань. А ті книги, які не були представлені в паперовому вигляді, курсанти та офіцери мали змогу, за підтримки консультантів, замовити на сайтах видавництв або через мережу «Книголенд».

Вражав й асортимент представленої літератури – на будь-який вік та смак: художня література (детективи, сучасна проза, класика, фентезі, дитяча література, пригодницька література), навчальна література, настільні ігри тощо.

У перший день виставку відвідали понад 500 викладачів, офіцерів та курсантів Академії, включно із начальником Національної академії НГУ та його заступниками.

«Я щиро вдячний харківським видавцям та Департаменту культури, в першу чергу, за увагу та повагу до гвардійців, – зауважив під час відвідування ярмарку начальник Академії, генерал-лейтенант Сергій Соколовський. – По-перше, для наших курсантів та солдат строкової служби дуже важливо, що на них звертають увагу, що видавці бачать у них освічену та інтелектуальну молодь, яка любить читати. По-друге, давайте говорити відверто – навчання та служба займає у курсантів та офіцерів майже увесь вільний час. Добре, що книги, як кажуть, «йдуть до нас» бо, на жаль, не завжди ми можемо дійти до книжкових крамниць. І, по-третє, ми вдячні видавцям за персональну 20% знижку, яку вони спеціально для гвардійців зробили на увесь без виключення асортимент літератури».

Нагадаємо, видавництва «Віват», «Золоті сторінки», «Ранок», «Фоліо» та «Фоліо-плюс» у рамках меморандуму, підписаного під патронатом Харківської облдержадміністрації з Академією та Східним ОТО НГУ, кожного кварталу передають до бібліотек військових частин по 250 нових та популярних серед молоді книг. Вперше на книжковому ярмарку до видавців приєднався й один із найвідоміших інтернет-магазинів «Книголенд».

«Про меморандум та незвичну, але дуже цікаву співпрацю із гвардійцями ми дізналися від своїх колег – видавців. Тож, не вагаючись приєдналися і до цієї акції, і до майбутніх проєктів із Національною гвардією України. Це не просто наші захисники, а хлопці та дівчата, яким подобається читати, вони відкриті до співпраці та спілкування, - наголосив генеральний директор мережі інтеренет-магазинів «Книголенд» Ігор Зарудко. -  Я особисто, ще місяць потому, приїхав до Академії, переговорив з її керівником, відвідав бібліотеку та переконався, яку велику увагу тут приділяють саме культурному розвитку майбутніх офіцерів, як турбуються про дозвілля солдат строкової служби. Тому, спільним рішенням харківських видавців ми запроваджуємо ще одну акцію, яка стане національною. Умовно ми назвали її «Книга для гвардійця».

Сенс нового проєкту полягає у тому, що на сайтах харківських видавництв та «Книголенду» з’явиться відповідний розділ у якому будь-який українець зможе стати волонтером, придбавши книгу для бібліотек військових частин Східного ОТО та Національної академії НГУ. В розділі будуть представлені книги, які б бажали отримати гвардійці: сучасна світова та українська молодіжна проза, світова класика, пригодницька література, детективи, художня література англійською, французькою, німецькою мовами. Один раз у квартал, оплачена українцями література буде передаватися видавцями до частин Національної гвардії України.

Менеджер видавництва «Фоліо» Алла Тимошенко розповіла, що формат книжкового ярмарку новий та цікавий для гвардійців, враховуючи, що їх дозвілля обмежене рамками служби.

«Ми вже давно співпрацюємо з військовими частинами Нацгвардії, відправляли книжки і в зону ООС, тож із літературними смаками хлопців знайомі не з чуток. Сьогодні у нас представлені, у переважній більшості, детективи і фантастика. Такі автори як Сергій та Марина Дяченки, Говард Філіпс Лавкрафт, Джек Лондон, користуються особливим попитом серед військової молоді та офіцерів», - запевнила Алла Тимошенко.

А менеджер по співпраці з бібліотеками та бюджетними організаціями видавництва «Vivat» Надія Кузінська зазначила, що їй дуже приємно, наскільки книгами їх видавництва цікавляться військові:

«Хіт продажу серед гвардійців – література із саморозвитку, психології, розвитку лідерських якостей та емоційного інтелекту. Скажімо, топ продажів – «Шість принципів Юлія Цезаря». Тут важливо підкреслити, що річ не стільки в бізнесовому, скільки в емоційному плані, адже всі книги військові обирають із захопленням». 

Що ж стосується ярмарку, який із п’ятниці по неділю проходив у Академії, то за попередніми підрахунками видавців, гвардійці придбали близько 1000 книжок на суму понад 150 тисяч гривень. При цьому, мінімальний чек складав біля ста гривень, а максимальний близько двох тисяч. Відтак, отримана курсантами та солдатами строкової служби Академії знижка склала близько 20 тисяч гривень. 

Слухач оперативного факультету Академії майор Ілля Шандро вважає, що розвиватися потрібно завжди і в усьому, а книги – це перший шлях до саморозвитку, при цьому, гаджети ніколи не замінять живої книги.

«На ярмарку представлений широкий вибір літератури – дитяча, художня, література спрямована на самоосвіту. Сподобалося, що представники видавництв, у разі відсутності книжки на ярмарку, можуть зробити замовлення на сайті, - поділився майор Ілля Шандро. – Особисто я зупинив свій вибір на творах Говарда Філіпса Лавкрафта, радію, що вдалося придбати п’ять томів улюбленого письменника. А для сина придбав дитячу літературу, зокрема цікаві розмальовки».

Справжній поціновувач української літератури, поет, а сьогодні курсант першого року навчання командно-штабного факультету Академії Станіслав Новицький, тримає в руках український бестселер – книгу Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса».

«Книга «Справа Василя Стуса» показує нам трагедію українського народу, яка трапилася у сімдесятих роках двадцятого століття, коли радянська влада була здатна на все, аби винищити ідентичність українського народу, її літературу, її душу. А такі лицарі слова як Василь Стус підтверджують те, що навіть у той час були люди, які знали, що таке справжня Україна, її культура і боролися за її незалежність, - вважає Станіслав Новицький. – В умовах пандемії ми не завжди маємо можливість відвідати книгарні, а, тим більше, купити за зниженими цінами дійсно якісну літературу. Приємно, що до нас завітали видавці та подарували справжнє свято книги». 

Ярмарок відвідали й солдати, які проходять строкову службу в батальйоні забезпечення навчального процесу Академії. Хлопці з радістю показали книги, які вдалося придбати як для себе, так і рідних, адже скоро закінчують службу, тож додому приїдуть із подарунками. А деякі із солдат наголошують, що придбані книги подарують батальйону, в якому вже створюється своя окрема бібліотека.

«Це історичні книги, книги із психології економіки, культури інновацій, а також «Велика дев’ятка» - книга про особистостей, які керують сучасним світом, - прокоментував солдат Сергій Мазур. – Я почав активно читати зі шкільних років, і сьогодні книга для мене – цілий унікальний світ, який завжди хочеться відкривати й пізнавати. Ярмарка приємно здивувала, важливо, що можна придбати книги, які дійсно сприяють розвитку особистості».           

Ще один важливий момент та бонус для гвардійців від харківських видавців – всі обрані книги сформовані в замовлення, які видавці за власні кошти, вже у середині тижня, централізовано доставлять до Національної академії Національної гвардії України, де їх і отримають читачі.

 

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ