новини

Зв’язківці вчились пошуку та усуненню несправностей у роботі локальних мереж

16.02.2022 13:08

З курсантами-зв’язківцями четвертого року навчання пройшло практичне заняття з дисципліни «Телекомунікаційні та інформаційні мережі». Заняття провів заступник начальника кафедри військового зв’язку та інформатизації полковник Віктор Оленченко. 

Заняття було присвячене пошуку та усуненню несправностей у роботі протоколу NAT (Network Address Translation – трансляція мережевих адрес). Цей протокол здійснює перетворення IP адрес із числа приватних у глобальні IP адреси. 

«Протягом заняття, курсанти удосконалювали навички щодо налаштування динамічної ІР адресації та маршрутизації на маршрутизаторах Cisco, а також різних видів трансляції мережевих IPv4 адрес», – зазначив полковник Віктор Оленченко. 

Під час заняття курсанти працювали як у програмі Cisco Packet Tracer – це багатофункціональна програма моделювання мереж, так і на реальному обладнанні. Гвардійці здійснювали налаштування статичного і динамічного NAT та РАТ (NAT з перенавантаженням). Крім вже зазначеного, завдання включало в себе необхідність здійснити розрахунок адресного простору мережі та підготовку і налаштування стандартних списків контролю доступу. Це всі ті елементи, які необхідні для функціонування електронної комунікаційної мережі та налаштування елементарних політик безпеки у її роботі. 

«Сьогодні я робила налаштування локальної мережі на базі обладнання компанії Cisco, а саме маршрутизаторів Cisco ISR 4321 та комутаторів Cisco 2960. Спочатку, відповідно до виданого мені технічного завдання, я здійснила налаштування на пристроях статичної або динамічної IP адресації. Для цього один з маршрутизаторів у мережі я налаштувала у якості DHCP-сервера. Потім, враховуючи розмір мережі, налаштувала статичну маршрутизацію. Для перетворення внутрішньої локальної ІРv4 адреси у внутрішню глобальну ІРv4 адресу я використовувала протокол NAT. У якості політик безпеки, я здійснювала налаштування паролів на консольне підключення, лінії VTY, доступу до привілейованого режиму, а також протоколу SSH для віддаленого доступу. Усі ці знання обов’язково знадобляться під час службової діяльності у військах», - говорить  курсантка Діана Благочинова.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ