новини

Державні іспити – тактична підготовка

13.06.2020 06:43

У навчальному центрі Національної академії Національної гвардії України продовжується державна атестація випускників. Цього тижня курсанти командно-штабного факультету складали комплексний екзамен, який включає в себе питання тактичної підготовки військ та загальної тактики.

Наскільки важливим напрямком є тактика для майбутніх командирів підрозділів ми дізнавалися у начальника кафедри тактико-спеціальної підготовки полковника Віталія Панченка.

«Національна гвардія України має ряд основних напрямків діяльності. Це охорона громадського порядку, конвоювання, екстрадиція та охорона підсудних, охорона особливо важливих державних об’єктів та ведення бойових дій під час відсічі збройної агресії. І усі ці питання курсанти вивчають протягом усього навчання на тактиці», - зазначає полковник.

За словами офіцера, ці предмети – основа, яку повинні знати майбутні командири.

«Якщо вони не знатимуть тактику, вони не зможуть управляти підрозділом як у мирний, так і воєнний час. Знання усіх цих питань розкриває випускників, як командирів підрозділів. А саме: чи готові вони до виконання завдань на своїх посадах чи не готові».

Екзамен складався з двох частин: теоретичної та практичної. Теоретичні питання були присвячені організації та несенню служби в основних видах діяльності. Під час практичної частини випускники відпрацьовували питання тактики ведення загальновійськового бою, постановку завдань підрозділам та військовим нарядам, караулам та виконували нормативи.

Голова підкомісії зазначає, що в цілому підготовкою випускників задоволений.

«Взагалі підготовкою курсантів до держаних екзаменів я задоволений. Звичайно існують питання, над якими потрібно і далі працювати та удосконалювати вже на практиці. Але ж ми розуміємо, що державним екзаменом усе це не завершиться. Вони прийдуть у військові частини, де безпосередньо продовжуватимуть навчання та у ході виконання службово-бойових завдань напрацьовуватимуть практику, - додає полковник Віталій Панченко. - Як кажуть: усе приходить з досвідом».

Варто зазначити, що важливу роль у підготовці майбутніх командирів відіграє військове стажування, яке проходить у підрозділах НГУ. За місяць стажування курсанти мають можливість відчути свої слабкі сторони та після повернення до Академії зосередити увагу саме на цих питаннях.

«В першу чергу для командира важливо уміти управляти особовим складом, і не важливо, яке завдання перед ним стоїть, чи це у військовій частині, чи під час бойових дій, - додає офіцер. – Проводити бойові розрахунки особового складу, приймати рішення та ставити завдання – усе це повинен вміти кожен командир».

Відділ міжнародних зв’язків, інформації і комунікації НА НГУ