новини

Курси перепідготовки офіцерських кадрів – візитівка в розвиток гвардійського майбутнього

27.01.2022 15:06

 

У Національній академії Національної гвардії України тривають курси післядипломної освіти підвищення кваліфікації та перепідготовки офіцерських кадрів. 

У підготовці беруть участь 52 гвардійці, серед них – 5 жінок-військовослужбовців.

До складу слухачів входять особи, прийняті для проходження військової служби  в Нацгвардії на посадах офіцерського складу та не мають тактичного рівня військової освіти, а також військові, які плануються до призначення на посади офіцерського складу.

Згідно з програмою підготовки, всі слухачі, незалежно від фаху, інтенсивно вдосконалюють свої навички з тактики, тактико-спеціальної, вогневої, фізичної підготовки, управління повсякденною діяльністю підрозділів, ознайомлюються із основними зразками сучасного озброєння та військової техніки, яка знаходиться в Академії.

Так, сьогодні з гвардійцями провели заняття із «Основ будови та експлуатації озброєння». Заняття проходило у вогневому комплексі Академії, що сприяло більшій практичній спрямованості. Учасники курсів розглядали тему   «Послідовність та правила перевірки бою та приведення до нормального бою озброєння баштової кулеметної установки  БТР-80».

«Упродовж заняття ми зі слухачами розглядали три навчальні питання, які стосуються послідовності вивірки кулеметів та прицілу баштової кулеметної установки бронетранспортеру, правил перевірки бою та приведення їх до нормального бою озброєння. Також звернули увагу на послідовність та правила складання контрольно-вивірочної мішені», - зазначив викладач кафедри вогневої підготовки майор Богдан Кушнарьов. 

Заняття у вогневому комплексі викликало зацікавленість у слухачки курсів, яка проходить службу на посаді начальника відділення документального забезпечення та контролю Східного ТУ НГУ лейтенанта Ольги Зеленської.

Ольга розповіла, що була студенткою Академії Національної гвардії України, але після закінчення навчання вирішила стати військовослужбовцем. Відтак, її служба в Національній гвардії України триває вже протягом семи років.

«Розпочала свою службу солдатом, поступово дійшла до звання старшого сержанта, а потім мені присвоїли знання молодший лейтенант.  Коли через 4 роки виникла можливість піти на курси, я одразу погодилася набратися нового досвіду та нових знань, якими повинні володіти офіцери, - прокоментувала Ольга Зеленська. – Більше того, отримала позитивні відгуки про викладацький колектив та сучасну матеріальну базу Академії від моєї колеги, яка була слухачкою на минулорічних курсах».

Ольга Зеленська особливо відзначила заняття на динамічному тренажері екіпажів БТР-4Е та практикування навичок водіння на тренажері «КРАЗ».

«Сподобалася мені й особлива увага до фізичної підготовки військових. За два тижні перебування в Академії точно вдалося скинути декілька кілограмів», - усміхається лейтенант.  

Оскільки учасники курсів переходять на дистанційне навчання, то всі військові отримали завдання для індивідуальної роботи. Ольга Зеленська буде виконувати розрахунково-графічну роботу за темою «Порядок перевірки, зберігання та стану озброєння в підрозділі». Виконання індивідуальної роботи є обов’язковим для допуску слухача до складання іспитів.

«Розумію, що для виконання індивідуальної роботи доведеться докласти максимум зусиль, як і для складання іспитів. Але я готова до складнощів та пізнання нового, бо маю ціль – вступити до оперативного факультету Академії, - поділилася Ольга Зеленська. - А для слухачів, які планують стати молодшими лейтенантами, курси – це вагомий досвід. Потенціал, який вони тут отримають допоможе у військовій службі. Особисто для мене, курси перепідготовки офіцерських кадрів – візитівка в розвиток гвардійського майбутнього». 

Нагадаємо, у зв’язку з несприятливою епідемічною ситуацією в Україні, курси будуть проводитися у дистанційному режимі. А прибудуть гвардійці до Академії у березні. Так, із 14 по 18 березня, на військовослужбовців очікує складання іспиту з фізичної підготовки і комплексний екзамен. Після складання іспитів військові отримають сертифікати про закінчення курсів.

 

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ