новини

Науково-професійне сходження Ольги Єсіпової: «Дорогу здолає той, хто йде»

20.05.2023 08:45

Вже 5 років, як науковий співробітник науково-організаційного відділу Національної академії Національної гвардії України, кандидат педагогічних наук, Ольга Олександрівна Єсіпова працює в Академії. За цей час відбулося багато змін, але незмінним залишилося прагнення нашої героїні до розвитку. До Дня науки в Україні ми поспілкувалися з представником наукового світу Академії.

Ольга Олександрівна, ще будучи студенткою Української інженерно-педагогічної Академії, брала участь у конференціях та наукових конкурсах різних рівнів, посідаючи призові місця. Після закінчення вишу, Ольга стала викладачем кафедри педагогіки, методики та менеджменту освіти Української інженерно-педагогічної Академії. З цього часу і почалося становлення нашої героїні в науковому середовищі. Робота викладача сприяла розвитку наукових талантів та написанню наукових публікацій, що стало стартом наукової діяльності нашої героїні. Це сприяло вступу до аспірантури за спеціальністю: «Теорія і методика професійної освіти». Протягом навчання в аспірантурі,  наша героїня опублікувала понад 15 наукових статей та більше 25 наукових тез доповідей.

Навчаючись в аспірантурі, Ольгу Олександрівну запросили працювати в Академію Нацгвардії. Після інженерно-педагогічної Академії, де науковиця займалась організацією наукової роботи студентів, з перших днів роботи в Академії Ольга зрозуміла, що треба розширювати вектор дослідження. З того моменту вона стала займатися організацією наукової роботи курсантів та офіцерів-магістрів. Працюючи в Академії, зустріла нових наукових наставників, які спряли втіленню мрії та нових ідей до захисту кандидатської дисертації. У 2021 році захистила кандидатську дисертацію і стала кандидатом педагогічних наук. За останні три роки, є автором статей у фахових наукових виданнях, тез доповідей всеукраїнських та міжнародних наукових конференцій, має понад п’ять  свідоцтв про реєстрацію авторського права на статті, була керівником наукових робіт курсантів.

Крім того, Ольга Олександрівна активно бере участь у підвищенні кваліфікації, підтвердженням чого є велика кількість сертифікатів, серед яких участь у I Міжнародній школі молодого вченого сил сектору безпеки та оборони, літній та зимовій школах молодого науковця Ради молодих вчених при Міністерстві освіти і науки України, курсів «Медіаграмотність для освітян», «Освітні інструменти критичного мислення» та багато інших. Пройшла міжнародне стажування за програмою підвищення кваліфікації «Фандрейзинг та організація проєктної діяльності в закладах освіти: європейський досвід».

У 2022 році стала номінантом щорічного конкурсу Міністерства освіти і науки України «Молодий вчений року» у номінації «Педагогіка». Є членом Української асоціації дослідників освіти.

«Все, що я робила і роблю в науковій сфері, відображається у наукових публікаціях. В рамках своєї діяльності я займаюсь організацією наукової роботи курсантів та офіцерів, які навчаються в магістратурі в Академії, - говорить науковець. -  Я дуже радію, коли курсанти та офіцери Академії посідають призові місця на міжнародних та всеукраїнських конкурсах. Адже ми разом з керівниками наукових робіт докладаємо максимум зусиль, щоб українська спільнота поповнювалася молодими науковцями».

Незважаючи на повномасштабне вторгнення у 2022 році, Ольга Олександрівна не зупиняється у наукових досягненнях. Так, нещодавно вона стала переможницею районного етапу міського конкурсу «Молода людина року» у номінації «Наукова діяльність». Тепер чекає наступного етапу на міському рівні.

Про особистості, які слугують прикладом у науці

Людина, яка відкрила науковий потенціал нашої героїні – науковий керівник дисертаційного дослідження, кандидат педагогічних наук Ірина Василівна Синельник, яка ще на початку педагогічної діяльності надихала жінку займатися наукою та мотивувала писати наукової роботи.

В Академії Нацгвардії велику роль у становленні Ольги Олександрівни, як науковиці, зіграли начальник докторантури та ад’юнктури Академії, кандидат військових наук, старший дослідник полковник Ігор Морозов та заступник начальника Київського інституту Нацгвардії з навчально-методичної роботи, доктор економічних наук, професор полковник Михайло Медвідь.

«Сама ці люди давали влучні поради та підтримували мене при написанні кандидатської дисертації, за що я їм дуже вдячна, - поділилася героїня. - Той, хто займається науковою діяльністю, знає, який це тернистий шлях і займає багато часу, головне - не боятися перешкод і сміливо долати нові наукові вершини».

Ольга Олександрівна, як і всі українці, мріє на найшвидшу перемогу над ворогом та всупереч усьому, планує не зупинятися на досягнутому та тільки нарощувати свій науковий потенціал.

Впевнена, що у людини, а особливо науковця, має бути перспектива подальшого розвитку, тому в неї ще все попереду. Навіть в умовах повномасштабного вторгнення мріє про отримання вченого звання старшого дослідника.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ