новини

2014 Р. | БОРОТЬБА ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ

24.08.2023 10:05

Страшні часи, жорстокі бої назавжди залишаться у пам’яті кожного бійця, який пройшов справжнє пекло, виборюючи право на життя нашого народу. Подвиги українських бійців увійшли у новітню історію України. Військовий з позивним «Брат» - один із українських героїв, який пройшов нелегкий бойовий шлях. Родом з Чернігівської області. Цього року він вступив до Академії Нацгвардії аби стати офіцером-психологом.  

 

2014 Р. | БОРОТЬБА ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ

Військовий шлях «Брата» почався у 2013 році зі строкової служби у ЗСУ. З початком Революції гідності та Антитерористичної операції у 2014 році добровольцем підписав контракт та став військовослужбовцем бойової частини – 30-ї окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького.

Під час служби за безпосередню участь у бойових зіткненнях хлопець відзначений нагородами: відзнакою начальника Генерального штабу – нагрудним знаком «Учасник АТО» та знаком народної пошани – медаллю «За відвагу».

 

ПРО ПОЧАТОК БОЙОВОГО ШЛЯХУ

  • «Спочатку я був розвідником, згодом службу проходив у піхоті. Разом зі своєю бригадою ми виконували бойові завдання на Донбасі. Загалом за 3 роки вдалося багато де побувати та багато чого пережити. Мій підрозділ брав участь у гарячих точках під аеропортом, у Дебальцево».

 

470-КІЛОМЕТРОВИЙ РЕЙД

З 19 липня по 10 серпня 2014 року, бригада, у якій я проходив службу та 95-та окрема десантно-штурмова зробила рейд, який увійшов в історію України, як «Рейд Забродського».

 

ЗАДУМ ОПЕРАЦІЇ

У червні 2014 року керівництвом країни було розроблено стратегічний план, який передбачав блокування Збройними Силами України російсько-українського кордону, а також оточення мегаполісів у Донецькій та Луганській областях. В липні підрозділи, що блокували кордон, потрапили в оточення на південному сході Луганської та на сході Донецької областей. Командування АТО розробило план деблокування підрозділів на кордоні. Згідно з планом, підрозділи 95 ОДШБр, 30 ОМБр, 51 ОМБр, 25 ОПДБр мали зайняти Савур-Могилу, н. п. Степанівка, Маринівка, встановити контроль над переправами на р. Міус та забезпечити вихід з оточення підрозділів 24 ОМБр, 72 ОМБр, 79 ОАЕМБр.

Ударними підрозділами мали виступити батальйони 30 ОМБр і 95 ОДШБр, укомплектовані військовослужбовцями контрактної служби.

 

РЕЗУЛЬТАТИ РЕЙДУ

Згідно з офіційною інформацією, десантники здійснили 470-кілометровий рейд по тилах сепаратистів, і при цьому знищили три ворожі блокпости. Проте найважливішим досягненням стало розблокування та створення коридору для виходу з оточення підрозділів на кордоні. Завдяки вмілим діям десантників і піхотинців, з оточення вийшло 3 тисячі осіб та понад 250 одиниць техніки.

  • «Також був випадок, коли мені довелося людині рятувати життя. Ми заступили у дозор. По нам відпрацював град. Був спалах, побратим отримав поранення, я затягував його у бліндаж. Він отримав контузію, була травмована тазова кістка та хребет. Текла кров з вух. Так як для мене це була близька людина, хотілося зробити усе, щоб врятувати життя. І постійно у таких жорстоких випадках ти шукаєш мотивацію щоб вижити».

 

ПРО ВИБІР ПРОФЕСІЇ ВІЙСЬКОВОГО ПСИХОЛОГА

  • «Моя бригада зайшла на позиції у 2014 році, вийшла – 2017 року. Після повернення з передової у мене не було психолога. Я проходив реабілітацію самостійно. Я знаю на власному досвіді, які емоції переживає людина після бойових дій. Це руйнує психіку. Я хочу допомагати військовим повернутися до нормального життя. Тому, і вступив на військового психолога».

 

УКРАЇНА ПІСЛЯ ПЕРЕМОГИ

  • «Ми довели окупантам, що це наша земля і не треба сюди ходити. Обов’язково перемога буде за нами. Тому що за нами сила. У нас є все. Є родюча земля, працьовиті люди, вчені, науковці. Ми усе відбудуємо, будуть робочі місця. Стосовно армії, впевнений, що після перемоги пройдуть реформи, армія стане сучасною та професійною».

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ