новини

Зі слухачами оперативно-тактичного рівня проводяться штабні тренування

10.10.2017 17:03

Науково-педагогічний колектив кафедри службово-бойового застосування військових частин Академії особливу увагу приділяє практичним заняттям.  Зокрема на минулому тижні зі слухачами були проведені групові вправи у формі штабних тренувань. За мету занять ставилось набуття вмінь у виробленні замислу спеціальної операції.

[wpeslider id=38656]

"Діючими керівними документами передбачено, що на етапі вироблення замислу штабом проводиться процедура розіграшу варіантів способів ведення дій. Однак, порядок проведення цієї процедури, нажаль, визначено дуже поверхнево. Тому на нашій кафедрі розроблено методику розіграшу варіантів способів ведення дій (бою, операції, спецоперації тощо), яка за змістом є близькою до "натівської".

Розіграш варіантів способів ведення дій  (Wargaming) – це впорядкований процес, який допомагає командирам та штабам представити наочно протікання дій.  Від слухачів вимагається обізнаність в теоретичних принципах, тактичних прийомах та досвідченість. Розіграш зосереджує увагу штабу на кожному етапі дій у логічній послідовності: дія, протидія, зворотна реакція. Цей циклічний процес повторюється до тих пір, поки ризики своїх підрозділів  не будуть мінімізовані, а ефект бойової потужності набуде максимуму.

Отже, розіграш допомагає командиру та штабу розвинути візуалізацію району дій, попередити небажані бойові ситуації, визначити умови та ресурси необхідні для успіху", – зазначив начальник кафедри службово-бойового застосування військових частин кандидат військових наук доцент полковник Ігор Ролін.

 майор Олександр Минько,

фото автора