новини

Курсанти-зв’язківці відвідали Інститут іоносфери в місті Зміїв

25.10.2017 09:18

Викладачі кафедри управління діями підрозділів із засобами зв’язку на чолі з начальником кафедри Ігорем Майбородою організували для курсантів командно-штабного факультету пізнавальну екскурсію до обсерваторії Інституту іоносфери.

Інститут іоносфери - це один з найбільших наукових, дослідницьких центрів, в якому проводяться дослідження космосу і сонячно-земних зв'язків за допомогою передового, точного обладнання. У 2001 р - цей дослідний центр був визнаний народним надбанням України.

Протягом екскурсії, зв’язківці побачили іоносферну обсерваторію, на якій розміщено 4 унікальних високотехнологічних об'єкта, а саме: радар некогерентного розсіювання метрового діапазону з нерухомою антеною вертикального випромінювання діаметром 100 метрів, радар некогерентного розсіювання метрового діапазону з повноповоротною антеною діаметром 25 метрів, іонозонд і стенд декаметрового діапазону. Всього подібних радарів в світі налічується 11. Присутнім розповіли, що за допомогою цих установок вчені досліджують вплив радіовипромінювання і польотів космічних кораблів на процеси в іоносфері, природу геокосмічних бур, хвильові збурення, магнітне поле Землі і космічну погоду, вплив радіовипромінювання на рослинні клітини, геокосмічну плазму та її реакцію на запуск зондів.

«Побачити все власними очима, доторкнутись до обладнання, проаналізувати результати дослідів - все це ми мали змогу зробити. Для нас це є унікальною практикою», - поділився враженнями сержант Роман Олійников.

За словами курсантів, дана екскурсія виявилася дуже цікавою та пізнавальною.

Яна Щербина,

фото автора