новини

Курсанти-психологи відвідали історичний музей

31.10.2017 11:55

Курсанти-психологи першого року навчання гуманітарного факультету  ознайомились з експозицією «Наш край у IX-XVIII століттях», яка розповідає про історичне минуле Харківщини та особливості розвитку Слобожанщини від становлення давньоукраїнської держави і до падіння козацької держави.

Знайомство з історією починається з епохи Київської Русі, до складу якої входила північно-західна частина Харківщини. Одним з найбільш відомих міст нашого краю того часу було згадуване в літописах місто Донець. Окрім предметів, знайдених під час розкопок цього міста, в експозиції представлені предмети, які розповідають про високу культуру давньоукраїнської держави: срібні жіночі прикраси - браслети, скроневі кільця, шийна гривня; зброя – мечі, сокири, наконечники стріл та списів; гроші – срібні гривні, дирхеми.

Загалом експозиція розповідає про заселення слобідських земель, заснування Харківської фортеці, побут, господарську діяльність та духовне життя харків'ян другої половини XVII - XVIII століттях.

«Дуже цікаво було побачити народний одяг, чудові вишивані сорочки, рушники, яскраву українську кераміку, вироби з дерева, наприклад меблі, або скриню з вирізаними орнаментами. Козацькі шаблі, люльки, пістолети — все це хотілося потримати в руках. В музеї багато документів, книг, які розповідають про історію України і історію нашого рідного міста. Виявилось, що навіть назви старих вулиць міста мають своє походження і свою історію Такі культпоходи допомагають нам, курсантам розвиватись, бо кожен повинен знати історію свого міста, своєї країни»,-ділиться враженнями курсант Петро Мазур.

Ксенія Захаріна, Анастасія Корець,

фото Петра Ткачука