новини

З офіцерами-психологами Національної гвардії України провели тренінг щодо особливостей візуальної психодіагностики

03.11.2017 15:03

В рамках проведення курсів підвищення кваліфікації з офіцерами-психологами на базі Національної академії, військовослужбовці Навчального відділу психотренінгового комплексу Міжнародного міжвідомчого багатопрофільного центру підготовки підрозділів Національної гвардії України провели тренінг на тему: «Особливості візуальної психодіагностики».

Тренінг був спрямований на навчання психологів технікам здійснення психологічної діагностики особистості на основі візуального сприйняття людини, аналізу аудиальних повідомлень, розпізнання по виявленим ознакам потенційних небезпек з боку людини (можливих правопорушників, порушників громадської безпеки, потенційних терористів, та людей, що знаходяться в несприятливому психоемоційному стані) та вироблення на цій основі практичних навичок роботи, складання психологічного портрету людини на основі спостереження.

Заняття проводилось в активній тренінговій формі, поєднуючи теоретичні знання з безпосереднім практичним застосуванням, так і  з використанням традиційних та новітніх психотехнологій.

В ході проведення тренінгу військовослужбовці обговорили низку питань стосовно психологічного аналізу психоемоційного стану військовослужбовців, які несуть службу в охороні громадського порядку біля Верховної Ради України та виробляли уміння надавати психологічну підтримку і допомогу особовому складу Національної гвардії України. Крім того, офіцери розглянули тактики і стратегії поведінки командного складу Національної гвардії України при роботі з військовослужбовцями, в тому числі з метою профілактики негативних тенденцій і їх попередження серед особового складу.

«Дані заняття мають вагоме теоретичне і практичне значення як для розвитку професійності психологів, так і для ефективності застосування отриманих знань в повсякденній діяльності з військовослужбовцями Національної гвардії України. Вони допоможуть в значній мірі реалізувати завдання професійно-психологічної підготовки. Сьогодні ми розглянули питання стосовно візуальної психодіагностики, яка полягає у вивченні зовнішніх характеристик поведінки і вигляду людини (таких як стать, вік, міміки, жестів тощо) з метою проникнення у внутрішній психологічний зміст особистості і оптимізації використання можливостей і індивідуальних особливостей кожної людини», - зазначила т.в.о. начальника Навчального відділу психотренінгового комплексу Міжнародного міжвідомчого багатопрофільного центру підготовки підрозділів Національної гвардії підполковник Олена Іванова.

Узагальнення психологічних аспектів, розглянутих практичних ситуацій щодо особливостей професійного спілкування сприяло виявленню їх теоретичного і практичного значення для діяльності майбутніх психологів.

По закінченню тренінгу, відбулась жвава дискусія стосовно актуальних проблем, що виникають під час проведення практичної роботи офіцерів-психологів у військових частинах Національної гвардії України.

Прес-служба НА НГУ