новини

Курсанти командно-штабного факультету пройшли підготовку в польових умовах

07.11.2017 14:36

Майбутні офіцери-командири вдосконалювали свої практичні навички на польовому виході, який був присвячений діям механізованого взводу на марші, оборонному і наступальному боях.

Організацією польового виходу займались викладачі кафедри тактики і офіцери управління командно-штабного факультету. Для відпрацювання обумовлених питань було залучено 7 одиниць бойової техніки. Серед них: бронетранспортери БТР-80, БТР-3Е, БТР-4Е, Спартан та броньовані Крази для транспортування особового складу. Головною задачею польового виходу було максимально поглибити знання курсантів про умови сучасного ведення бою та закріпити практичні навички бійців з експлуатації техніки в цих умовах. Кожен курсант отримав роздавальний матеріал, який складався з бойових наказів командира взводу на марш, розташування на місці, оборони опорного пункту і наступ. Протягом занять однією із задач курсантів було якісно відпрацювати зазначені документи.

Польовий вихід проводився на базі тактичного поля Національної академії. Майбутні офіцери самостійно займались підготовкою місць для несення служби та відпочинку. Під час відпрацювання навчальних питань активно застосовувались піротехнічні засоби та засоби імітації.

Після початку маршу було відпрацьовано декілька ввідних: авіа-удар, напад та пожежа. Курсанти були поділені на два навчальних взводи, до місць виконання завдань вони висувалися двома різними колонами, за різними маршрутами та на різній техніці. По прибуттю на тактичне поле, вони зайняли опорні пункти, північний і південний, і знаходились на відстані майже кілометру один від одного. Після розташування на місці і дообладнання окопів та сховищ для особового складу курсанти приступили до виконання своїх обов’язків в умовах зіткнення з противником. Кожний навчаємий під час польового виходу по черзі брав на себе роль командира взводу - оцінював обстановку, проводив розвідку, приймав рішення, наносив на карти схеми розташування, оборони і нападу, віддавав бойовий наказ. Інші курсанти виконували роль підлеглих і проявляли себе у ролі командирів бойових розрахунків гранатометів, кулеметів та снайперів. Наприкінці польового виходу курсанти здійснили наступ у складі взводів, з застосуванням перелічених вогневих засобів і техніки, під керівництвом викладачів кафедри тактики.

«Курсанти гідно справилися з поставленими завданнями. Вони проявили всі якості, якими має володіти командир взводу, а завзятість і наполегливість дала сили для виконання завдань за призначенням. Польовий вихід проходив в досить тяжких погодних умовах. Протягом всієї доби йшов дощ, сильний вітер, проте, це не стало завадою проведенню якісних навчань. Ціль польового виходу була досягнута завдяки добрій підготовці до нього особового складу», - зазначив начальник кафедри тактики полковник Євген Башкатов.

«Під час відпрацювання питань розташування на місці та організації несення служби я виконував обов’язки командира взводу. Коли відповідаєш за своїх підлеглих, своїх друзів, бойових побратимів, дуже складно приймати відповідальні і тяжкі рішення. Польові виходи дають нам змогу відчути усі сторони виконання завдань в умовах наближених до бойових і навчитися тактично мислити. Такі заняття є одними з найтяжчих, але і найулюбленішими в той же час», - ділиться емоціями старший солдат Олексій Коськін.

Олексій Бистріченко

фото автора