новини

В Академії Нацгвардії пройшли бригадні командно-штабні навчання

04.12.2017 10:24

В Національній академії Національної гвардії України зі слухачами денної форми навчання оперативно-тактичного рівня підготовки пройшли бригадні командно-штабні навчання на картах.

В Академії Національної гвардії України підготовка офіцерів оперативно-тактичного рівня є одним із основних завдань навчального закладу.

«Наша головна задача підготувати  висококваліфікованого офіцера, який зможе приймати вчасні та вірні рішення не тільки в звичайних ситуаціях, а й в кризових. Для цього під час занять ми намагаємося змоделювати та відпрацювати найбільшу кількість можливих нестандартних ситуацій, пов’язаних з діяльністю підрозділів Національної гвардії України. Особливу  увагу  у зв’язку з нинішньою  ситуацією в нашій країні ми звертаємо на співпрацю з іншими військовими формування України та детально розглядаємо варіанти, в яких можуть залучатись найбільша кількість силових та правоохоронних структур України», – зазначив завідувач кафедри оперативного мистецтва  Олександр Шмаков.

Постійне вдосконалення підходів до навчання, врахування під час навчань ситуації військової загрози біля кордонів на сході України та вагома частина практичної складової на заняттях дозволяє підготувати в Академії Нацгвардії офіцерів, які здатні вміло керувати підрозділами та організовувати виконання службово-бойових завдань.

Значна увага під час командно-штабного навчання приділялась відпрацюванню питань організації дій та управління бригадою оперативного призначення Нацгвардії під час приведення її у готовність до застосування, здійснення пересування своїм ходом, виконання завдань у районі відповідальності під час введення правового режиму надзвичайного стану та у спеціальній операції. Важливим елементом навчання було засвоєння навиків щодо організації взаємодії із різними силовими структурами при спільному виконанні завдань.

Під час підготовки командно-штабних навчань був врахований досвід застосування формувань Національної гвардії України у зоні виконання антитерористичної операції на сході країни. Слухачі вчились швидко приймати рішення з урахуванням складної обстановки та поточних змін.

«На командно-штабному навчанні слухачі виконали весь комплекс функціональних обов'язків по управлінню підрозділами в складі органу управління бригади, в умовах конкретного безперервного розвитку обстановки, характерної для дій у надзвичайних ситуаціях та в умовах надзвичайного стану. Слухачам вкрай важливо оволодіти теоретичним знаннями та опанувати практичні навички для виконання складних завдань захисту та охорони життя, прав, свобод громадян України. Всі поставлені завдання в ході навчань були виконані, а учасники здобули стійких навиків та умінь», - розповідає професор кафедри оперативного мистецтва Олександр Лавніченко.

Важливим елементом навчань було практичне заняття на місцевості, під час якого з метою уточнення замислу дій командиром бригади, слухачі практично закріплювали навики у проведенні рекогносцировки. Кожен етап бригадних командно-штабних навчань супроводжувався контролем з боку керівного складу Академії та ретельним аналізом дій офіцерів.

Андрій Чухлатий