новини

100 років подвигу в ім’я свободи України

29.01.2018 16:15

В Національній академії пройшов мітинг, присвячений вшануванню пам’яті Героїв Крут.

З нагоди 100-річчя вшанування пам’яті героїчного подвигу українців під Крутами, які були розстріляні більшовиками взимку 1918-го року, на стройовому плацу Національної академії Національної гвардії України пройшов  мітинг.

До участі в заході долучилися представники Харківської обласної державної адміністрації, Харківського національного університету повітряних сил ім. Кожедуба, інституту танкових військ та підрозділи Харківського гарнізону.

Відкрив мітинг начальник Національної академії Національної гвардії України генерал-майор Сергій Соколовський.

«Товариші офіцери, курсанти, шановні гості! 100 років тому молоді захисники України власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху. У цей день 1918 року українські курсанти, студенти та гімназисти полягли на залізничній станції Крути неподалік від села Пам'ятне у зіткненні з армією більшовиків. Трагічна загибель стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. У цей пам’ятний день хочеться побажати всім захисникам нашої країни миру, спокою та злагоди, а нашій державі процвітання та розвитку», - зазначив генерал-майор Сергій Соколовський.

Далі відбулась церемонія підняття Державного прапору України та  виконання гімну нашої держави.

Протягом заходу, всі виступаючі відзначали, що священна пам’ять про подвиг героїв минулого століття і нашого сьогодення пробуджує національну свідомість та кличе до безкомпромісної боротьби за незалежність України.

Учасники поклали  квіти до стели героїв-вихованців Академії та в сквері, названому на честь захисників України, де встановлено пам’ятний знак на честь тих, хто захищав, захищає й загинув за рідну землю.

Завершився захід проходженням урочистим маршем особового складу та дефіле духового оркестру Академії.

Таким чином, кожного року гвардійці проводять такі заходи, щоб показати на прикладі молодих героїв, як не словом, а ділом треба продовжувати справу предків.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації і комунікації НА НГУ