новини

Святкування Масляної на гуманітарному факультеті Академії

20.02.2018 10:15

Святкування Масляної є невід'ємною традицією українського народу, яка передається з покоління у покоління. Не могли оминути цю славетну традицію пращурів і курсанти гуманітарного факультету Національної академії Національної гвардії України.

Це був своєрідний конкурс у вигляді «Ярмарки ласощів», на якому було дуже весело і цікаво. Курсанти напередодні свята підготували святкові столи і представили традиційні страви Масляного тижня, які відрізнялися оригінальністю наповнення.

«Неможливо уявити собі завершення зими без традиційного масляного тижня, за який кожен справжній гвардієць встигає з’їсти таку кількість смачних млинців, що вистачить на весь рік. Як відомо, Масляна – це одне з найдавніших слов’янських свят, тому що бере свій початок ще з дохристиянських часів. Масляна символізувала прихід весни та пробудження природи»,- розпочала доповідь курсант Аліна Труш.

Курсанти по групам запрошували у Масляний гастротур країнами світу, де також відзначають цей тиждень. Вони розповідали про традиції та особливості святкування у різних регіонах України. Рум’яні млинці – обов’язковий атрибут Масляної – мають неабияке значення: круглі й гарячі, вони являють собою символ сонця, яке горить все яскравіше. Але їх замало приготувати, необхідно ще й подати. Курсанти підійшли до конкурсу як годиться, з фантазією: різної форми, розміру, тематичні, з різноманітним начинням від джемів і варення до грибів, сиру. Презентації супроводжувалися яскравими костюмами, що створювало святкову атмосферу. Дівчата запрошували до столів усіх гостей факультету та пригощали різними смаколиками. Журі високо оцінило творчість курсантів, відзначили високий рівень організації та смакових якостей приготованих страв.

«Мета таких заходів полягає у тому, щоб молодь успадкувала звичаї своїх предків, а на гуманітарному факультеті завжди шанують традиції українського народу. Всі учасники з неймовірним ентузіазмом віднеслись до свята. Традиційно курсанти-дівчата взяли активну участь в конкурсі у підготовці до свята. Кожна дівчина мала приготувати своє традиційне блюдо до Масляної: млинці, вареники, пиріжки, запіканки, а потім творчо представити свій витвір. Все було гарно прикрашено і дуже смачно приготовлено з душею, саме тому членам жюрі складно визначити переможця – всі конкурсанти виявилися найкращими», - розповідає заступник начальника гуманітарного факультету по роботі з особовим складом підполковник Олександр Загребельний.

Всі курсанти змогли насолодитися чудовим смаком смаколиків, запашним чаєм та отримали море позитиву та гарних спогадів від такої смачної традиції українського народу.

Христина Бойчук, Анастасія Мідіна, Віктрія Симоненко,

фото Вікторії Максюти