новини

Гвардійці Академії вшанували героїв-ліквідаторів Чорнобильської катастрофи

26.04.2018 12:56

У Національній академії Національної гвардії України пройшли урочистості з нагоди 32-ої річниці аварії на Чорнобильській атомній електростанції. У центрі культури зібралися ветерани, офіцери, курсанти та службовці Академії, щоб вшанувати ліквідаторів, які захистили не лише Україну, а й усе людство.

У вітальному слові т.в.о. начальника Академії полковник Олександр Морозов нагадав усім присутнім, що ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській АЕС є героями нашого часу, тож сьогодні ми з вдячністю згадуємо їхній подвиг та віддаємо шану мужності цих людей.

«Чорнобильська катастрофа - це біль і трагедія, це  - героїзм і самопожертва людей, які зупинили некерований атом. Ми з повагою і вдячністю ставимося до людей, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, і вшановуємо пам'ять  тих, кого вже немає серед живих. Ціною життів саме цих людей, які не роздумуючи кинулися в смертельно небезпечну зону, були відвернені наслідки страшної катастрофи. Військовослужбовці і службовці Академії також взяли активну участь в ліквідації наслідків цієї трагедії. Було сформовано та відправлено колони з особовим складом, технікою, якою користувались під час ліквідації аварії. Щиро дякуємо всім, хто взяв участь в тих страшних подіях. Міцного вам здоров’я», - зазначив полковник Олександр Морозов.

Після свого виступу він вручив присутнім в залі ліквідаторам грамоти від командувача Національної гвардії України.

Своїми спогадами про трагічні події 1986 року поділився начальник музею Академії,полковник у відставці Олександр Семенченко: «Шановні друзі! Я висловлюю слова вдячності командуванню Національної академії за те, що вони завжди пам’ятають цей день і тих, для кого доля обрала цей нелегкий шлях. Незважаючи на всі труднощі повсякденного життя, наші гвардійці з честю виконують завдання, які будуть покладені на Національну гвардію і на наш навчальний заклад. Тож, нехай залишиться у минулому і ніколи не повториться у майбутньому жах Чорнобильської катастрофи, а пам’ять про ці події навчить нас цінувати мир і спокій».

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять тих, хто ціною власного життя, без вагань та роздумів ліквідовував наслідки страшної аварії на ЧАЕС. Далі глядачі переглянули відеоролик «Дзвони Чорнобиля», протягом якого побачили документальні кадри із життя людей до аварії на електростанції, хроніки операцій з евакуації населення, ліквідації наслідків трагедії.

Завершили вечір учасники вокального гурту «П’ять стихій», виконавши музичні композиції для присутніх у залі.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації і комунікації НА НГУ