новини

Нацгвардія переходить на нову модель підготовки сержантського складу з урахуванням досвіду країн-членів НАТО

27.07.2018 14:32

На базі Київського факультету Національної академії Національної гвардії України більше місяця працює робоча група у складі головних старшинтериторіальних управлінь, військових частин Національної гвардії та офіцерів Навчальних центрівпід керівництвом представників країн-членів НАТО.

Протягом цього часу представники військових формувань Канади, США, Румунії відпрацьовували стратегію нового системного підходу до підготовки сержантського складу НГУ, планування військової підготовки та розробки тренувальних програм за стандартами НАТО з військовослужбовцями Нацгвардії.

Своїми враженнями щодо плідної співпраці з закордонними колегами поділилася старший офіцер з методичного та матеріального забезпечення навчального відділу Навчального центру Національної гвардії України лейтенант Оксана Панчик.

Під час роботи, нами було проаналізовано канадську модель кар’єрного зростання, систему підготовки, методику написання програм, яка відрізняється він нашої наявністю процесу організації розробки навчальних матеріалів, що забезпечує послідовність здобуття та відповідність знань, навичок, вмінь, які отримуються під час підготовки, вимогам посади і виключає повторне викладення матеріалу.

Які зміни відбудуться у програмі  підготовки, за умови прийняття рішення про впровадження нової системи підготовки сержантського складу?

У новій програмі визначені цілі на кожному етапі підготовки, (таких етапів є декілька), іх досягнення гарантовані перевіркою методики викладення навчального матеріалу, тобто кожного разу перевіряють навички викладача і коректуються навчальні плани за лінійною схемою “показник-результат”. Про якість свідчать знання курсантів. Іспиту не потрібно чекати весь період, він відбувається впродовж усього етапу навчання. Головним є результат - а не процес, як це є сьогодні.

- Ви презентували нову моделі підготовки молодших командирів на зустрічі з керівним складом Національної гвардії України?

- Існуюча модель підготовки направлена на процес, запропонована – на результат. Ключовим чинником успіху є деталізація кожного з етапів підготовки.

- Скажіть, чи задоволені ви результатами такої тривалої роботи?

-Хочу зазначити,  що цей проект був успішним для кожного з його учасників. А його успішність для Нацгвардії визначить час. Виклики сьогодення створюють умови для професійного зростання кожного сержанта, і саме вони візьмуть на себе основне навантаження у навчанні та вихованні підлеглих.

«Кваліфікаційний стандарт» –збірник всіх вимог підготовки з посиланнями як це необхідно зробити, в який час, за допомогою яких методів і якої навчальної літератури.Це уніфікує викладення навчального матеріалу, створює рівні умови підготовки для всіх курсантів. Навчальний план,передбачений новою системою підготовки, відпрацьовано у відповідності до існуючої нормативно-правової бази.

- Особисто вам, Оксано, що запамяталося, що вразило?

- Вражає робота офіцерів і сержантів, які наполегливо і в короткий час створили колектив однодумців.  Кожен є яскравою особистістю, поєднанням інтелектуальних здібностей та впевненості у собі.  І як під час свого виступу підкреслив мій колега головний старшина Східного територіального управління старший прапорщик Максим Кісельов: «Етос Національної гвардії  описується  трьома словами: «Честь, мужність і закон». Ці три цінності  - є стрижнем характеру Національної гвардії  і  допомагають формувати свідомість кожного військовослужбовця».

- Від імені усіх учасників групи, я висловлюю вдячність представникам країн-членів НАТО за надані знання, навички щодо формування лідера майбутнього.

Автор: молодший лейтенант Альона Крижановська,

фото автора