новини

Офіцери з військових частин Нацгвардії опановують керування технікою на автотренажерах

02.08.2018 12:38

В Національній академії Національної гвардії України проходять тримісячні курси післядипломної освіти для офіцерів з військ. Саме завдяки потужній навчально-матеріальній базі, в навчальному закладі на постійній основі проводяться курси для військовослужбовців з підрозділів Нацгвардії.

Для навчання офіцерів була розроблена освітня програма, в яку увійшли тактика, тактико-спеціальна підготовка, військово-інженерна підготовка, управління повсякденною діяльністю військових частин та вогнева підготовка.

Так, нещодавно, на базі вогневого комплексу Академії було проведено заняття на динамічних тренажерах БТР та автівках «КРАЗ».

За допомогою тренажерів, військовослужбовці вивчали не лише будову й правила експлуатації військової техніки, а й відпрацьовували симуляційні стрільби з озброєння, що є на БТРах. Завдяки мультимедійним екранам та звуковому супроводженню, військовослужбовці мали можливість відчути себе у зоні реальних подій.

«Завдяки цим тренажерам, військовослужбовці удосконалюють знання в  керуванні бойовою технікою, при цьому не виїжджаючи на полігон. Тряска, нахил, звуки пострілів та руху — все майже, як в реальності. Також інструктор має можливість керувати симуляцією та слідкувати за полем зору і діями кожного з членів екіпажу, що є дуже важливим для якісного навчання. Крім того, завдяки використанню електронних тренажерів-симуляторів, навіть вперше опинившись на місці механіка-водія чи навідника, військовослужбовці будуть вже достеменно знати принцип роботи і зможуть у повній мірі використовувати бойовий потенціал транспорту», – коментує хід заняття заступник начальника кафедри експлуатації та ремонту автомобілів та бойових машин Роман Гончар.

Крім того, на спеціальному тренажері військовослужбовці керували військовим «КРАЗом».  Замість лобового скла і вікон - спеціальні екрани, на яких моделюється місцевість, час доби та навіть погода. Шуми, звуки і голосові коментарі відтворюються акустичним модулем, який знаходиться в кабіні. За словами гвардійців, подібні заняття дозволяють на 90% відтворити реальні умови водіння та підготувати водія, який матиме уявлення про динаміку руху машини, функції, необхідні для виконання маневрів на дорозі, можливі помилки та їх наслідки.

«На сьогоднішньому занятті усі офіцери випробовували тренажери власноруч. Абсолютна схожість симуляторів зі справжніми бойовими машинами приємно вражає. Так можна дізнатися про певні тонкощі експлуатації ще на етапі навчання», - розповідає молодший лейтенант Максим Ліщенко.

Після теоретичних занять, які включають в себе лекції та вправи на тренажерах симуляторах, гвардійці повинні виконати практичні вправи з водіння безпосередньо в польових умовах.

Відділ міжнародних зв'язків, інформації і комунікації НА НГУ