новини

Гвардійці Академії Нацгвардії вшанували пам’ять побратима, який загинув на сході України

27.08.2018 11:12

Військовослужбовці зведеного підрозділу парадного розрахунку Національної академії Національної гвардії України вшанували пам’ять загиблого в боях за незалежність, цілісність та суверенітет Батьківщини на сході України - лейтенанта, випускника Академії 2013 року, Володимира Кравчука. В день, коли країна святкує День українського прапора, йому могло б виповнитися 26 років.

Військовослужбовці відвідали могилу героя, яка знаходиться на Лісовому кладовищі в місті Київ, де урочисто поклали квіти до пам’ятника.

Після вшанування пам’яті, курсанти мали можливість  відвідати музей, названий в його честь в школі №275 м. Київ, де він навчався. До уваги відвідувачів були представлені особисті речі лейтенанта – одяг, світлини, записні книги та інше, а також обмундирування, в якому був свої останні хвилини Володимир. Найголовнішим, але в той час і «найчорнішим» предметом експозиції є каска, в якій навіки залишився отвір від кулі ворожого снайпера, яка обірвала життя молодого хлопця.

Після екскурсії музеєм, була влаштована зустріч з батьками загиблого, Вікторією Миколаївною та Сергієм Володимировичем, які розповіли про життєвий шлях свого сина.

Довідка:

Володимир Кравчук народився 23 серпня 1992 року у Києві, був найменшим із трьох синів. Здобув середню освіту у загальноосвітній школі №275 Деснянського району м. Києва. 2013 року закінчив Національну академію внутрішніх військ МВС України (м. Харків) за спеціальністю «військове управління», де йому було присвоєне первинне офіцерське звання – лейтенант.

Брав участь в охороні громадського порядку у Києві під час Революції Гідності 2013-2014 років, після закінчення якої хотів одружитися.

Свою службу починав у військовій частині 3027, с. Нові Петрівці, на посаді командира 2-го взводу спеціального призначення 1-ої роти спеціального призначення 1-го батальйону спеціального призначення 14-ї бригади спеціального призначення «Барс».

З початком Російської агресії, брав участь в антитерористичній операції на Сході України.

19 червня 2014 року, під час військової операції зі звільнення населених пунктів Лиманського району ( на той час Краснолиманський), у якій брали участь десантники 25-ї і 95-ї бригад ВДВ (нині ДШВ), 1-й батальйон і розвідрота 24-ї механізованої бригади та бійці Національної гвардії України. Підрозділи спеціального призначення Нацгвардії провели «зачистку» від російських загарбників смт. Ямпіль, вийшли до мосту через Сіверський Донець і вступили у бій за стратегічно важливу висоту неподалік від мосту. Під час бою Володимир отримав поранення в грудну клітину та в голову, які були не сумісні з життям від куль ворожого снайпера. Нажаль, його не змогли врятувати ані лікарі, ані міцна кевларова каска, ані бронежелет.

15 липня 2014 року – за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України - нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Наказом командувача Національної гвардії України №110 від 24 червня 2014 року лейтенант Кравчук Володимир Сергійович навічно зарахований до списку особового складу 1-го батальйону спеціального призначення 1-ої бригади спеціального призначення Північного ОТО Національної гвардії України.

У місті Київ на Солом’янській площі на одній із плит меморіалу загиблим працівникам Міністерства внутрішніх справ України навічно викарбуване ім’я лейтенанта Кравчука.

23 серпня 2014 року на будівлі київської школи №275 відкрито меморіальну дошку на честь полеглого в боях за свободу України випускника школи. З вересня цього ж року школа носить ім’я Кравчука Володимира Сергійовича.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації і комунікації НА НГУ