новини

Гвардійці Київського факультету згадали трагічні події Іловайського котла

30.08.2018 16:55

В останні дні серпня в Україні вшановують пам'ять загиблих учасників бойових дій на Сході країни. Курсанти та солдати строкової служби Київського факультету відвідали виставку Національного музею історії України у Другій світовій війні «Український Схід» та зустрілися з юристами-волонтерами об’єднання «Prisoners of War UA project».

«На виставці символічно відтворено лінію вогню у зоні проведення Операції Об’єднаних Сил на Сході України, світлини руйнувань і обстрілів, – розповідає курсант другого року навчання солдат Дмитро Ростішевський, - мене дуже вразили здійняті вгору 27 синьо-жовтих прапорів, посічених уламками, пропахлих порохом».

Під час зустрічі з юристами-волонтерами Олегом Веремієнком, Іриною Капалкіною та Аліною Павлюк курсанти, які навчаються за спеціальністю «Право», здобули нові знання щодо здійснення юридичного супроводу під час звільнення з полону українських військових.

«29 серпня 2014 року «зелений коридор» з Іловайська перетворився на справжнє пекло для наших бійців. Сьогодні, у день Іловайської трагедії святкував би свій день народження старший лейтенант Роман Лабань – випускник нашого факультету, який закінчив його з відзнакою. Також назавжди у нашій пам’яті залишиться біль втрати за Євгеном Харченком, який навчався на нашому факультеті та добровольцем пішов захищати мир та спокій українців, але не повернувся з-під Іловайська. Указом Президента вони були нагороджені орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно)», – під час вступного слова промовила старший офіцер групи по роботі з особовим складом майор Алла Клачко.

Військовослужбовці були сповнені емоцій після відвідування закладу. Побачивши особисті речі військовослужбовців, які зупиняли вогонь ворога, образи капеланів, які дбають про душу солдата, медиків, що в польових умовах рятують поранені тіла військовиків, адже це все доносить гірку правду про війну.

Автор: молодший лейтенант Альона Крижановська

Фото автора