новини

Навчання в задоволення: першокурсники розповіли, як бути курсантом Академії Нацгвардії

14.09.2018 07:50

Ми розповімо про курсантів Національної академії Національної гвардії України, які нещодавно вступили до військового вишу. Вони вже більше місяця вивчають військову справу, а відтепер будуть спрямовано опановувати різні військові професії. Стимул до навчання в Академії Нацгвардії у хлопців і дівчат різний. Хтось прийшов сюди з сім'ї військових і продовжує династію, хтось кинув собі виклик стати офіцером, а деякі знайшли серед військових професій щось близьке для себе і тепер йдуть у цьому напрямку.

На командно-штабному факультеті навчають військовослужбовців спеціального призначення. Один із курсантів такої групи є Олександр. Хлопець родом із Луцька. Саме там закінчив правознавчий ліцей з посиленою фізичною підготовкою. На питання «Чому обрав військову сферу?», у гвардійця відповідь проста: «Щоб захищати Україну». Ні проживання в казармі, ні дисципліна, ні посилена військова підготовка хлопця зовсім не лякають. Він готовий до будь-яких труднощів.

«По перше, професія військовослужбовця вважається дуже відповідальною. Це важливий і цілеспрямований крок у дорослість. Ти маєш захищати країну, і це почесний обов’язок. По-друге, мій батько  все своє життя присвятив військові справі і я чув від нього чимало цікавих і позитивних розповідей з власного досвіду. Мене ніхто не змушував йти у військові, я сам так вирішив».

Про Академію Нацгвардії Олександр дізнався під час візиту курсантів вишу до його ліцею. Гвардійці розповіли про систему підготовки і процес навчання в Академії, про свій побут і можливості до самовдосконалення.

«Коли я навчався в ліцеї, я пройшов свій перший польовий вихід, який організували саме військовослужбовці Національної гвардії України. Тоді я ще більше став цікавитись Національної гвардією і мене зацікавили призначення і завдання, які виконує цей підрозділ. Після того до ліцею ще неодноразово приїздили курсанти Академії та розповідали про навчальний заклад.  І тепер, коли я вже тут, я бачу на власні очі ці сучасні вогневі тренажери, спортивні комплекси, тактичні містечка та досвідчених викладачів».

За словами гвардійця, спеціальність він обирав опираючись на фізичні навантаження, які на командно-штабному  факультеті найбільш інтенсивні.

«З приводу спеціальності я визначився вже під час первинної військової підготовки в навчальному центрі Академії. Мені сподобався виступ групи спецназу. Одразу видно їх злагодженість та як всі військовослужбовці допомагають  один одному. Особисто для мене спорт – це життя і я не можу сидіти на місці,  під час навчання я маю наміри загартовувати себе якомога більше різними навантаженнями. Також моєю мрією є стрибнути з парашутом, і всього цього я зможу досягти в Академії».

В подальшому Олександр Шепєлєв планує служити в групі спеціального призначення і готовий до виконання будь-яких завдань за призначенням. А також має намір вдосконалити знання англійської мови та залучатися до участі у міжнародних миротворчих операціях.

«Мені хочеться після випуску спробувати свої сили в співпраці з НАТО та взяти участь у миротворчих операціях. Для цього, звісно ж, потрібне володіння іноземними мовами. Мені цікаво отримати міжнародний досвід», - з гордістю розповідає Олександр.

Наступний наш герой, курсант факультету логістики Роман Молчанов. Військовослужбовець народився в місті Каховка, Херсонської області. Саме дідусь, генерал-лейтенант Військово-Повітряних Сил надихнув хлопця обрати військову галузь.

 «До Академії я 2 роки відвідував військово-патріотичний клуб «Сокіл», де вивчав стройову та фізичну підготовку, рукопашний бій, вогневу, тактичну та медичну підготовку. І вже коли я був на КМБ, для мене все було знайомим. Ось наприклад розбирати автомат я навчився за 12 секунд, і  цим пишаюся. Крім того, у дідуся я навчився долати ті труднощі, які зустрінуться на життєвому шляху, а також під час армійської служби. Саме він є для мене прикладом мужності і найголовнішим стимулом», - розповідає хлопець.

«Хочу в майбутньому стати перспективним офіцером. Мені подобається робота з особовим складом. Розумію, що це дуже відповідальна робота, яка потребує багато зусиль, та сподіваюсь, що набутий досвід і освіта в стінах Академії допоможе мені дорости до висококваліфікованого офіцера Національної гвардії України. А далі все в моїх руках», - говорить хлопець.

А курсант Анастасія Андрущенко почала задумуватись про військову справу з тих пір, коли на Сході країни почались бойові дії.

«Спостерігаючи за тим, як молоді хлопці кладуть своє життя за нашу цілісність, в мені почали вирувати патріотичні відчуття обов'язку захищати Україну, і з кожним днем це відчуття ставало все сильніше», - з сумом розповідає Настя. Щоб стати професійним військовослужбовцем, дівчина вирішила отримати вищу освіту в цій сфері. Свій вибір зупинила на Національній академії, тому що вважає, що саме цей навчальний заклад вже давно зарекомендував себе як місце, де готують офіцерів-професіоналів у всіх військових і правоохоронних галузях.

«В наш час якісне психологічне забезпечення військовослужбовців є одним із ключових аспектів успішності боєздатності армії, саме цією думкою я керувалася при виборі професії, і не прогадала, бо в Національній академії Національної гвардії України готують психологів на потужній теоретичній і матеріальній базі», - ділиться дівчина.

На сьогоднішній день головною метою для Анастасії є гарно навчатися, поглиблювати свої знання у військовій справі, бути гідною звання курсанта.

«В майбутньому я прагну стати високоосвіченим офіцером-психологом. Людиною, яка зможе якісно надавати допомогу іншим, з честю нести звання офіцера, бути прикладом сили, відваги, патріотизму і витримки. Я вірю, що зможу досягти своєї мети, і в цьому мені допоможе Академія», - з впевненістю додає Анастасія.

Віктор Москалюк є курсантом Київського факультету та навчається за спеціальністю «Державна безпека». Військовослужбовець родом з Києва. Закінчив юридичний ліцей імені Я.Кондратьєва (НАВС).

У гвардійця в родині відслідковується військова династія кількох поколінь. І звісно Віктор без вагань вирішив підтримати сімейну традицію. Академію хлопець обрав, як перспективний навчальний заклад, який виховує справжніх офіцерів.

«У першу чергу офіцер – високоосвічена людина. Мотивована, патріотична. З чіткою громадянською позицією. Професіонал своєї справи. Необхідно з малих років виховувати в собі пунктуальність і повагу до старших, якщо вирішив присвятити своє життя військовій службі. Ось для мене прикладом є моя сім’я. Я своїх близьких вважаю справжніми військовими, які віддано служать в Національній гвардії України», - розповідає Віктор.

Тож бажаємо гвардійцям Національної академії Національної гвардії України реалізувати всі свої можливості та з гордістю нести звання курсантів — майбутніх офіцерів. 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації і комунікації НА НГУ