новини

Берет з відзнакою: півсотні нацгвардійців проходять випробування на непохитність духу

25.09.2018 15:04

У 1-й Президентській бригаді оперативного призначення імені гетьмана Петра Дорошенка Національної гвардії України, яка дислокується у місті Вишгороді Київської області, розпочався фінальний етап кваліфікаційних іспитів за право носити берет з відзнакою. Цьогоріч за це право борються понад 50 офіцерів, контрактників та курсантів Нацгвардії.

Відкривав фінальний етап головний суддя змагань, заступник командувача Національної гвардії генерал-лейтенант Микола Балан. Звертаючись до кандидатів, він розповів, які випробування на них чекають протягом двох днів. Микола Іванович також нагадав гвардійцям, що берет з відзнакою – це не просто елемент форми одягу, це символ непохитності духу, стійкості тіла воїна та його високого професіоналізму.

Упродовж дня під керівництвом суддівської колегії та ради беретів кандидати перевіряли свої фахові знання та витривалість тіла, виконуючи ряд нормативів за різними напрямками службово-бойової діяльності. Зокрема, гвардійці проходили спеціалізовану тактичну смугу, де в обмежений час транспортували ящик з боєприпасами та самостійно пересувались прихованим методом. Крім цього, гвардійці проводили неповне розбирання та збирання своєї штатної зброї, також надавали першу медичну допомогу та транспортували пораненого бійця.

Учасники іспитів зізнаються, що до змагань заздалегідь серйозно готувались. А дехто з них перевіряє свої сили у боротьбі за берет з відзнакою уже вдруге.

«Успішно пройшовши загально академічний відбір, разом з ще чотирма курсантами ми почали підготовку до фінального етапу. Майже щодня тренували біг, подолання смуги перешкод та стрільбу. Особисто я у боротьбі за берет з відзнакою беру участь уже вдруге. Минулого року не зміг пройти рукопашний бій, утім зараз відчуваю, що цього разу у мене все вийде», – розповів старшина Артем Новосад, третьокурсник командно-штабного факультету Національної академії НГУ.

Вперше цьогоріч участь в змаганнях за право носити берет з відзнакою беруть дві жінки – військовослужбовці з Західне оперативно-територіальне об’єднання НГУ.

У другий день кваліфікаційних іспитів на кандидатів чекатиме шість непростих випробувань: марш-кидок у повному спорядженні відстанню понад десять кілометрів з киданням гранат та подоланням природних і штучних бар’єрів, проходження смуги перешкод, силові випробування, бойова стрільба з різних положень в обмежений час і спаринги з інструкторами з рукопашного бою.

Берет з відзнакою синього кольору прийшов на заміну краповому у 2017 році у зв’язку із запровадженням в НГУ нових зразків форми одягу. Він не забезпечує матеріальних привілеїв, утім демонструє високий рівень вмінь та навичок гвардійця у військовій та правоохоронній сферах. Для усієї гвардії берет з відзнакою – це символ неабиякої фізичної готовності та стійкої волі військового до виконання поставлених завдань у екстремальних ситуація, а також мотивація для кожного воїна до професійного зростання та фізичного вдосконалення.

Прес-служба НГУ