новини

Навчальний курс для інструкторів-викладачів Академії Нацгвардії… з перших вуст від військовослужбовців Збройних Сил Канади

05.10.2018 08:59

Міжнародна співпраця є важливим елементом для роботи Національної гвардії України, загалом, та Національної Академії Національної гвардії України, зокрема. Навчальний процес, побудований із урахуванням досвіду закордонних колег стає дієвою допомогою в розбудові міжнародних зв’язків та підвищенні професійної спроможності Національної гвардії в майбутньому.

Одним із напрямків є співпраця НГУ зі Збройними Силами Канади в рамках операції  UNIFIER. Тритижневий навчальний курс щодо порядку дій при управлінні військами та штабних процесів НАТО, організований Канадською об'єднаною оперативно-технічною групою в НА НГУ є тому підтвердженням.

Спеціально для викладачів Академії представниками ЗС Канади було розроблено програму «Підготовка інструкторів Національної гвардії України». Входить до цієї  програми й офіцер взаємодії з НГУ від Об’єднаної оперативно-тактичної групи «Україна» ЗС Канади (UNIFIER), радник Національної гвардії України капітан Корі Анхорн. Це його перший візит до України та Академії Нацгвардії. З іще двома спеціалістами він проводитиме підготовку викладачів навчального закладу.

«Зважаючи на те, що НГУ є масштабним формуванням військового характеру в рамках оборонного сектору України, важливо, щоб ця структура злагоджено працювала як із Збройними Силами України, так і з країнами НАТО, - коментує капітан Корі Анхорн. - Основна мета цього курсу, дати можливість інструкторам, які проходять підготовку, зрозуміти стандарти та процеси НАТО для того, щоб вони змогли поглиблено передати ці знання іншим». 

Офіцери Збройних Сил Канади будуть викладати курс, який складатиметься з трьох основних напрямів – філософія командування, порядок дій при управлінні військами та порядок роботи з картами НАТО. По закінченню навчання на кожному етапі буде проведений тест для аналізу роботи групи та засвоєння матеріалу.

«Перш за все, що ми помітили за той короткий час відколи перебуваємо в Академії, що в класі військові з величезною кількістю досвіду. Для нас дуже приємно, що вони все одно відкриті, готові сприймати нову інформацію та дізнаватися більше про стандарти і процеси НАТО», - зазначив канадський військовослужбовець.

За спостереженнями капітана Анхорна, у військово-оборонній сфері Україна досягла значних успіхів, якщо порівнювати період 2014 року та 2018-го. Тож основна місія програми - зробити так, щоб знання, які передаються інструкторам Академії, були передані наступним поколінням, тим самим, тільки підсилили досягнуті успіхи.

«Мені дуже приємно бути частиною в сприянні цієї місії. Можу сказати за себе та інструкторів, що ми відчуваємо гордість, адже маємо можливість підтримати як НГУ, так, у цілому, і оборонний сектор України», - підкреслив капітан Корі Анхорн.

Навчальні курси мають змогу пройти 26 викладачів з різних напрямків військової діяльності, які мають досвід участі в ООС. Серед них і капітан, викладач мовного відділу Академії Нацгвардії Ілля Ященко. Військовослужбовець не вперше бере участь у заходах з використанням стандартів НАТО, а також він акцентує увагу на актуальності подібних навчань.

«Наші військові прагнуть до знань, які використовують західні військовослужбовці в країнах Європи та США, тому я вважаю, якщо ми прагнемо до співпраці з країнами НАТО, нам необхідно вчитися їх теорії та практики», - переконаний офіцер.

Досить важливим є питання налагодження комунікації між викладачами програми та викладачами Національної академії. За словами капітана, з цим не виникає жодних проблем, адже люди військові, незважаючи на національність, зрозуміють один одного з пів-слова, а враховуючи вагомий досвід, викладачі Академії часто навіть не потребують перекладача.

«Вважаю, що ці навчання дуже важливі, тому що часто говорять: «Одна голова добре, а дві краще». Тобто завжди потрібно брати найкраще, позитивне з усього, що нам надають, чим допомагають і використовувати це для розвитку нашого майбутнього», - зауважив капітан Ілля Ященко.

Важливість цих навчань полягає ще й у тому, що викладачі Академії Нацгвардії стали першими, хто взяв участь у подібних курсах. Саме ці навчання мають стати основою майбутньої роботи Канадської групи щодо професійної підготовки особового складу Національної гвардії України та показати не на словах бажання Збройних Сили Канади допомогти Україні залишатися суверенною, безпечною та стабільною державою.

автор Альона Руденко