новини

Гвардійці пройшли навчання за програмою Європейського союзу EUPST

08.10.2018 11:48

Військовослужбовці Національної гвардії України, 2 офіцери та 7 курсантів, пройшли міжнародні навчання за програмою Європейського союзу EUPST на базі навчального центру Міністерства оборони Нідерландів «Марневард».

Навчання розпочалися 23 вересня. У перші дні відбувались теоретичні заняття, а з 1 жовтня розпочалася активна фаза навчань – практичні заняття. Вони проводились на трьох навчальних місцях.

На першому навчальному місці була показана робота місцевої поліції по реагуванню на різного роду злочини: домашнє насильство, пограбування, крадіжки, вбивства тощо. Відпрацьовувалися дії міжнародної миротворчої місії, яка надає допомогу місцевій поліції у правильному реагуванні при вчинені злочинів (MMAT - Monitoring, Mentoring, Advising, Training. Основна концепція місії полягає в тому, що її підрозділи самі практично не виконують завдань, а лише допомагають місцевій поліції).

На другому навчальному місці було продемонстровано роботу відділку місцевої поліції в населеному пункті. Учасників міжнародних навчань ознайомили з основними його функціями та завданнями, а також з якими злочинами доводиться стикатися в ході діяльності.

Наступне навчальне місце – кімната оперативної групи місії  (Ops Room). Тут учасників навчань ознайомили  із загальною структурою місії, підрозділами та групами, які сформовані для виконання завдань відповідно до легенди навчань. Також було представлено структуру штабу місії та його роботу, принцип та порядок управління підрозділами, які виконують завдання за різними напрямками, порядок реагування на зміни обстановки, варіанти нарощування обстановки та управління в умовах змін.

Командувач Національної гвардії України генерал-полковник Юрій Аллеров побував на фінальній стадії навчань Європейських сил поліції EUPST та взяв участь у церемонії їх закриття.

За його словами, залучення представників України до цих навчань корисне не лише з погляду євроінтеграційних перспектив, а й у контексті обміну досвідом миротворчої діяльності між військовими правоохоронцями, які беруть участь у міжнародних операціях із підтримання миру та безпеки.

Юрій Аллеров також зустрівся з командувачем військової поліції Королівства Нідерланди генералом Харменом ван Ден Брінком. Вони обговорили можливість та напрямки розвитку співробітництва між структурами, у тому числі у рамках проектів EUPST.

Після завершення міжнародних навчань відбулася зустріч очільників правоохоронних структур з військовим статусом та поліцій країн Європейського Союзу, інших країн Європи та Африки, що беруть участь в операціях з підтримання миру та безпеки, які ЄС проводить в межах Загальної політики безпеки та оборони. Зокрема, вони обговорили деталі проведення навчань в рамках нового проекту EUPST.

Нагадаємо, що в червні цього року командувач Національної гвардії України генерал-полковник Юрій Аллеров та голова Національної поліції України генерал поліції 2-го рангу Сергій Князєв провели робочу зустріч з Радником ООН з поліцейських питань – Директором Управління поліції Департаменту операцій з підтримання миру Секретаріату ООН паном Луїшем Каррильйо та начальником відділу кадрового забезпечення Управління поліції ООН паном Атою Єнігуном.

Керівництвом поліції ООН в цілому було позитивно оцінено професійний досвід та якість роботи представників українського національного персоналу МВС як в міжнародних операціях з підтримання миру та безпеки, так і у Секретаріаті ООН. Було зазначено, що присутність на саміті одразу обох керівників українських правоохоронних органів є показником серйозних намірів України щодо розвитку міжнародної миротворчої діяльності.

Командувач Національної гвардії та голова Національної поліції України запевнили керівництво поліції ООН у тому, що Україна має наміри та докладає зусиль щодо збільшення чисельності національного персоналу МВС в миротворчих місіях ООН.

Довідково:

Програма EUPST (European Union Police Services Training) започаткована 2011 року і фінансується переважною мірою Єврокомісією. Масштабні міжнародні тренування об’єднують для виконання спільної місії правоохоронців структур з військовим статусом та поліцій країн Європейського Союзу, інших країн Європи та Африки, що беруть участь в операціях з підтримання миру та безпеки, які ЄС проводить в межах Загальної політики безпеки та оборони.

Навчання EUPST спрямовані насамперед на вдосконалення взаємодії особового складу підрозділів з різних країн, використання європейської тактики й виявлення найкращих методик у всіх аспектах їхньої роботи – від кримінального розслідування до припинення масових заворушень.

При проведенні занять велика увага приділялася створенню умов, максимально наближених до реальних. Тренування проводяться з повномасштабним та реалістичним відпрацюванням ситуаційних вправ.

Прес-служба НГУ