новини

Міжнародна співпраця Академії Нацгвардії: коли в стінах навчального закладу відкриваються можливості для комунікації зі світом

16.10.2018 17:18

В умовах глобалізаційних процесів, важливим вектором для розвитку держави та її установ є міжнародна співпраця. Для Національної гвардії України, як важливого осередку забезпечення миру та безпеки в державі, кооперація з країнами-лідерами у сфері військових стандартів займає ключову роль.

Досить важливим досягненням, з позиції міжнародної співпраці, стало включення 16 жовтня 2017 року Національної гвардії України до однієї з провідних військових та правоохоронних організацій - Міжнародної асоціації сил жандармерії та поліції в статусі військової установи «FIEP» (далі - Асоціація).

Рівно рік тому, на саміті Директорів та Командувачів Асоціації було прийнято одноголосне рішення, яким визнано Нацгвардію України рівною правоохоронною структурою серед аналогічних структур не тільки Європи, а й усього світу.

Досить прогресивним і одним з найбільш адаптивних партнерів, які готові здійснювати зміни і бути рушіями певних процесів, вважає Нацгвардію керівник Програми Професійної підготовки Україна-Нато Ове Уруп-Медсен. Останній раз Академію Нацгвардії він відвідав в рамках модуля з гендерної рівності і побачивши активну взаємодію між курсантами та експертами переконався, що постійна та злагоджена робота приведе до досягнення позитивного результату.

«Ми співпрацюємо з НГУ вже два роки. Ключовим є те, що ми маємо підтримку як збоку управління міжнародного співробітництва Нацгвардії, так і збоку начальника Національної академії. Це підтримка не словами, а дієвими кроками, що сприяє налаштуванню і побудові діалогу в напрямку євроатлантичної інтеграції», - зазначив Ове Уруп-Медсен.

Візит до Туреччини – новий досвід та нові орієнтири в розвитку навчального процесу

Включення до Асоціації вплинуло і на розвиток освітнього процесу. Прикладом тому візит до Туреччини начальника Національної Академії Національної гвардії України, генерал-лейтенанта Сергія Соколовського в рамках першої робочої зустрічі начальників навчальних закладів організації Асоціації (FIEP).

На заході було представлено 16 учасників з 13-ти країн світу. Основною метою зустрічі стала презентація представниками всіх навчальних закладів, які входять в Асоціацію, своєї системи освіти і пропозиція тих навчальних програм, на які вони можуть запросити учасників FIEP.

Начальника Академії Нацгвардії, під час візиту, супроводжував вчений секретар вченої ради Академії полковник Олександр Черкашин. Він зазначив, що заходи такого рівня дають можливість показати не тільки власний досвід, але й перейняти важливі та цікаві моменти, які можна включити в навчальну програму Академії.

На думку Олександра Дмитровича, однією з найкращих була програма, яку надала Національна жандармерія Франції: «Вони запропонували кілька навчальних курсів – це робота жандармерії з нелегальною еміграцією, робота жандармерії по контролю дорожнього руху, по перешкоджанню нарко - і торгівлі людьми, контроль і управління кризовими ситуаціями при масових заворушеннях, а також тренування підрозділів К9 (службових кінологів). При цьому, вони можуть запросити представників інших країн для освіти або надати одного зі своїх інструкторів на тему, яка буде вибрана», - наголосив він.

За словами полковника Олександра Черкашина, за підсумками зустрічі, начальнику Академії було запропоновано взяти участь у двох програмах. «Першою є програма «Rinep», яка пов’язана з правоохоронною діяльністю і впроваджена в 33 країнах світу, - запевнив полковник. - Друга програма, «Erasmus» працює в рамках ЄС та передбачає обмін між студентами та викладачами навчальних закладів».

Обидві пропозиції, подані командувачу Національної гвардії України для розгляду і саме він буде приймати остаточне рішення про доцільність їх впровадження в систему освіти Академії.

Мовний відділ – важливий осередок підготовки офіцерів для міжнародної діяльності

Мовний відділ було створено в 2011 році. Основне завдання відділу - забезпечення мовної підготовки для особового складу Національної гвардії України та подальшого використання іноземної мови для їх діяльності з аналогічними формуванням країн членів FIEP та NATO та іншими іноземними представниками.

У мовному відділі здійснюється підготовка військовослужбовців для міжкультурної комунікації. Новим етапом у системі вивчення іноземних мов Національної гвардії України став 2016 рік, що був визначений Президентом України, як рік вивчення англійської мови. Так у 2016 році вперше були організовані довготривалі курси вивчення англійської мови, а у 2017 році – французької мови. Починаючи з 2016 року, близько 70 військовослужбовців вже пройшли навчання. На сьогодні, відбувся вже 5-й заїзд 26 військовослужбовців, у планах керівництва центру, в наступному році закрити цифру 100.

«Наше завдання - підготувати військовослужбовців для майбутньої комунікації з іноземними представниками. Тому ми акцентуємо увагу на мову з військовим та правоохоронним спрямуванням», - розповів начальник мовного відділу, підполковник Артем Радванський.

Сприяє мовній підготовці також співпраця з Францією, Канадою, Румунією, Італією, Туреччиною та США. Скажімо, уже не перший рік поспіль до Академії прибувають викладачі з Франції, які навчають як курсантів, так і офіцерів. Цього року до навчального закладу прибув Жак Паскаль, який протягом кількох місяців навчатиме французькій мові курсантів та студентів. Налагоджена тісна співпраця і з канадською стороною. Зокрема, представники Канади надсилають своїх інструкторів, які надають допомогу в підготовці викладачів. Також два викладача Академії наразі проходять навчання у Канаді на курсі для викладачів англійської мови.

Крім того, починаючи з 2015 року, Нацгвардія постійно бере участь у міжнародних навчаннях «Fearless Guardian» та «Rapid Trident», залучаючи офіцерів та курсантів в якості перекладачів.

«Міжнародне співробітництво є позитивним та корисним для Академії, адже в першу чергу – це обмін досвідом, дивлячись на інших партнерів з різних країн ми можемо бачити позитивні моменти і запозичувати їх у власну діяльність, - зауважив начальник мовного відділу. - Співпраця в майбутньому буде продовжуватися, адже враховуючи непросту суспільно-політичну ситуацію на території України, постало питання, що Національна гвардія повинна стати взаємосумісною з подібними військовими та правоохоронними формуваннями країн-партнерів. І одним з питань взаємосумісності є володіння іноземними мовами, зокрема англійською мовою, адже англійська є офіційною мовою міжнародного спілкування».

Викладачі Академії: ділитися власним досвідом з курсантами актуально завжди

Ні для кого не секрет, що найкраще досвід можуть передати ті, хто його передає або перебуває в середовищі. З розвитком міжнародної співпраці дедалі більше викладачів та курсантів Академії Нацгвардії проходять стажування та навчання закордоном. До когорти перспективних викладачів належать й капітан Ілля Ященко та капітан Дмитро Тробюк.

Старший викладач мовного відділу Академії капітан Ілля Ященко в 2013 року закінчив гуманітарний факультет, вільно володіє англійською та французькою мовою, має досвід в міжнародній діяльності, з перекладу та використання практичної спрямованості мови.

У 2017 році Ілля Ященко відвідав курс по захисту цивільного населення в Міжнародному центрі підготовки поліції в місті Віченца, Італія. Курс був розрахований на 3 тижні та передбачав навчання захисту цивільного населення під час військових конфліктів та пост конфліктних ситуацій і в основному призначався для дій в Африканському континенті.

Однак, Україна також бере участь в миротворчих операціях, тому курс був доцільний та важливий для вивчення. Також, у 2017 році, з вересня по грудень місяць, офіцер пройшов курс навчання на вищому міжнародному курсі у школі офіцерів Румунської жандармерії, який був організований разом із Французькою жандармерією для старших офіцерів правоохоронних органів  країн Європи, Африки та Азії. На курсі були присутні представники 10 країн, включаючи Марокко, Ліван, Йорданію, Мадагаскар, Румунію, Францію, Молдову. Курс був спрямований на освоєння тактики дій підрозділів сил охорони правопорядку в міській місцевості під час масових заходів.

«Робота правоохоронців мене вразила тим, що в людей відсутні мовленнєві бар’єри, оскільки вони тривалий час працюють з представниками багатьох країн, обмінюючись досвідом та знаннями, які у них є, і це дійсно працює. Подібна діяльність надзвичайно позитивно вплине на досвід і навички наших правоохоронних сил, структур і організацій», - переконаний капітан.

Перебування закордоном надало можливість Іллі В’ячеславовичу вдосконалити знання французької мови, шляхом запозичення нової лексики, а також розуміти краще ті поняття та категорії, з якими доводиться зустрічатися в силу діяльності, пов’язаної з вивченням та викладанням іноземних мов. Він вважає, що на майбутнє важливо більше уваги приділяти вивченню мови, ставити її на передній план, адже це наш шлях до співпраці та розвитку.

«Мені, як викладачу іноземних мов, дуже приємно, що увага до них зростає, ми розвиваємося і в подальшому хотілося б продовжувати цей розвиток», - наголошує капітан Ілля Ященко.

Викладач кафедри тактико-спеціальної підготовки Академії капітан Дмитро Тробюк завершив навчання в 2014 році, а вже в 2017-му потрапив на навчання до школи офіцерів жандармерії Франції. Варто зазначити, що відбір на навчання був досить жорстким. В цій програмі бере участь близько 50 країн з усього світу, загалом, допускається тільки 150 чоловік з яких на навчання проходить не більше 15 військовослужбовців. Тести для виконання приходять з Франції, їх приймає особисто французький аташе у кожній країні, і ці відповіді офіційно направляються до Франції, де вони перевіряються, а вже потім надається офіційна згода. Незважаючи на досить нелегкий процес вступу, Дмитро Тробюк успішно витримав випробування, тож з серпня 2017 по липень 2018 року мав змогу проходити навчання у Франції.

«Ми проходили навчання за спрямуванням охорона громадського порядку. Навчання, здебільшого, складалося з різних стажувань, як охорона громадського порядку, спеціальна підготовка, стажування у частинах, тобто стажування у діючих частинах жандармерії Франції, парашутне стажування. По завершенню ми повинні були здати заліки і за цими заліками нам видавали дипломи саме цієї школи. Навчання для мене було дуже цікавим, адже велика увага приділялася саме практичним діям, - згадує офіцер. - Найбільше вразила парашутна підготовка, яка передбачала 6 стрибків різної складності за один день. Пам’ятаю, що останній стрибок ми проводили уночі, зі спорядженням 15 кг. Стрибали з літака, по черзі, 22 чоловіки, враження ні з чим не порівняти».

Навчання в школі офіцерів жандармерії Франції не тільки збагатило досвідом Дмитра Тробюка, але й надало можливість застосувати знання на практиці. Дисципліна, яку він викладає, включає в себе всі службово-бойові завдання, які виконує Нацгвардія. Курсанти цікавляться тим, як скажімо, за кордоном проходить процес конвоювання та охорони громадського порядку.

«Одна справа, коли читати в журналі певні відомості чи дивитися в інтернеті, а інша, коли людина була закордоном, бачила і може розповісти, для чого це відбувається, тому що коли ми розглядаємо будь-яку тему, нас цікавить, що є найбільш ефективним, які є новинки в озброєнні чи які техніки впроваджуються в охорону громадського порядку тощо», - запевняє нацгвардієць.

Капітан Дмитро Тробюк дуже задоволений, що отримав такий неоціненний європейський досвід та на цьому не збирається зупинятися, адже має бажання в майбутньому потрапити на навчання до США та Канади.

Як бачимо, міжнародна діяльність в Національній гвардії України загалом та Національній Академії Національної гвардії, зокрема, розвивається дуже швидкими темпами. Ця діяльність впливає на стирання бар’єрів між країнами, на співдружність націй та покращення дружби між Україною та провідними правоохоронними та військовими структурами, такими як «FIEP» та «NATO» що в майбутньому, безперечно, вплине на подальшу діяльність та розвиток Національної гвардії України.

Добрим знаком є й той факт, що у військовослужбовців є непересічне бажання співпрацювати з країнами дальнього та ближнього зарубіжжя, адже основою будь-якої структури є люди, а їхня злагоджена робота обов’язково сприятиме позитивним змінам.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації і комунікації НА НГУ