новини

FIEP є ефективною платформою для зміцнення безпеки та стабільності у світі – Аллеров

26.10.2018 08:40

На цьому у вівторок, 23 жовтня, наголосив  командувач Національної гвардії України генерал-полковник Юрій Аллеров під час виступу на саміті Вищої ради Директорів та Командувачів Міжнародної асоціації сил жандармерії та поліції у статусі військової установи FIEP, який проходить у турецькому місті Анталії.

«Глобальні міжнародні процеси зумовлюють необхідність розширювати кордони співробітництва. І саме FIEP є зручною платформою розвитку співробітництва та обміну досвідом між спорідненими структурами. В основі цієї співпраці є вироблення рекомендацій, дієвих підходів та практик для вчасного та ефективного реагування на сучасні виклики та загрози не тільки національній безпеці в кожній окремій країні, але й задля зміцнення архітектури безпеки та стабільності у світу», - сказав він.

Командувач НГУ підкреслив актуальність головної теми діяльності Асоціації на 2019 рік «Підрозділи Жандармерії (Гвардії) в стабілізаційних операціях з підтримання миру та безпеки» (стабілізаційні дії правоохоронного характеру (stability policing) з урахуванням спалахів конфліктів у різних частинах світу. Зокрема, він зазначив, що саме підрозділи типу «жандармерії» спроможні найефективніше проводити стабілізаційні правоохоронні операції як у мирний час, у кризовий період, так і під час війни, не потребуючи багато часу при переході від одного стану до іншого.

Юрій Аллеров звернув увагу на реформування структури та функціональної архітектури Асоціація FIEP, що має значно покращити ефективність її діяльності та примножить авторитет на міжнародній арені.

Крім того, він привітав Національну жандармерію Джибуті з отриманням статусу повноправного члена Асоціації, а Національну гвардію Кувейту та Національну гвардію Сенегалу – статусу спостерігача.

У рамках візиту делегація Національної  гвардії України відвідала виставку техніки та озброєння, яка перебуває на озброєнні силових структур Туреччини. Було представлено передові розробки турецьких та світових виробників продукції, якою оснащені турецькі силові структури, в тому числі жандармерія (зразки зброї, військова та спеціальна техніка, екіпіровка та елементи форми одягу, засоби захисту й активної оборони, оптичні прибори, засоби зв’язку та РЕБ, спеціальні засоби для підрозділів з охорони громадського порядку, БПЛА різних модифікацій та озброєння до них, комплекси протидії БПЛА тощо).

Водночас, у ході візиту до Туреччини командувач НГУ провів низку двосторонніх зустрічей з керівниками аналогічних структур країн Європи. Зокрема, він домовився з командувачами жандармерії Туреччини, Військ Карабінерів Італії та жандармерії Румунії про розширення співпраці щодо підготовки підрозділів спеціального призначення, підрозділів охорони громадського порядку, гірсько-патрульних підрозділів, співпраці між навчальними закладами та центрами. Крім того, було проведено переговори про започаткування співробітництва між Національною гвардією України та Королівською гвардією Нідерландів, Національною Республіканською гвардією Португалії та Національною гвардією Кувейту.

Довідково: FIEP – це Міжнародна асоціація сил жандармерії та поліції в статусі військової установи. У даний час до FIEP входять сили жандармерії та поліції в статусі військової установи Франції, Італії, Іспанії, Португалії, Туреччини, Нідерландів, Марокко, Румунії, Йорданії, Тунісу, Палестини та України. Також деякі правоохоронні формування Аргентини, Чилі, Катару та Бразилії, які не відповідають географічним вимогам, є асоційованими членами. Національна жандармерія Джибуті має тимчасовий статус спостерігача.

Національна гвардія України статус повноправного члена Міжнародної асоціації сил жандармерії та поліції в статусі військової установи (FIEP) отримала у жовтні 2017 року.

Що дає членство в Асоціації?

- посилену підтримку іноземних партнерів в процесі реформування Національної гвардії України та приведення її діяльності до норм та стандартів аналогічних правоохоронних формувань країн-членів Асоціації;

- дозволяє активізувати співробітництво з колегами по всьому світові, розвивати та зміцнювати міжнародні зв’язки з країнами-членами та партнерами Асоціації FIEP;

- надає розширені можливості обміну досвідом в галузях, що становлять спільний інтерес для структур-членів Асоціації, а також участі у заходах для обговорення спільних викликів та загроз національній та міжнародній безпеці;

- можливість іншим членам FIEP отримати досвід НГУ щодо виконання службово-бойових завдань в кризовий період, зокрема з питань врегулювання внутрішніх конфліктів та реагування на загрози (у тому числі «гібридні»);

- можливість впроваджувати інновації та нові технології у сферу забезпечення безпеки.

Які зміни відбулися в Нацгвардії за рік перебування в цій Асоціації?

Завдяки налагодженню тісної співпраці Національної гвардії України зі спорідненими структурами, які входять до Асоціації FIEP, за останній рік зросла інтенсивність міжнародних контактів Національної гвардії України з закордонними партнерами.

Під час заходів протягом року обговорювалися питання, пов’язані із запобіганням терористичним атакам у місцях масового скупчення людей. У межах своєї компетенції організація бачить головною глобальною проблемою тероризм у всіх його проявах. І тема боротьби з тероризмом була обрана на тогорічному Саміті основною, в рамках якої в 2018 році відбувається співпраця усіх структур-учасниць Асоціації FIEP.

З цього приводу у лютому 2018 року в рамках роботи другої комісії FIEP на базі Головного управління Французької жандармерії була створена робоча група з питань запобігання тероризму, щоб стимулювати обмін досвідом та налагодити тіснішу співпрацю експертів у цій сфері.

У середині червня Національну гвардію України з візитом відвідав заступник начальника Координаційного підрозділу застосування антитерористичних підрозділів Франції підполковник Давід Друо з метою обміну досвідом підготовки і застосування підрозділів спецпризначення для антитерористичних операцій. У круглому столі на цю тему від української сторони взяли участь не лише представники Національної гвардії, а й представники Міністерства оборони України, співробітники зі Служби безпеки та Національної поліції України. Офіцер французької жандармерії дав рекомендації українським колегам щодо створення каталогу спроможностей спецпризначенців. За його словами такий каталог дозволить об’єктивно оцінювати спроможності кожного спецпризначенця та спецпідрозділу для конкретного завдання і планувати індивідуальну та колективну підготовку. Питання виучки українських спецпризначенців також обговорювалося під час візитів делегацій Національної гвардії України до Аргентини, Туреччини, Італії, Катару.

Наразі в НГУ ведеться активна робота, щодо розроблення каталогу обов’язкових вимог (каталогу спроможностей) підрозділів спеціального призначення з урахуванням міжнародного досвіду, а також створення окремого навчального курсу з «антитерористичної безпеки» для навчальних закладів та центрів Нацгвардії.

У межах реалізації проекту співпраці підрозділів спеціального призначення представники НГУ брали участь у якості спостерігачів у практичних антитерористичних навчаннях, які проводилися в Італії, Туреччині та Франції.

Крім того, є домовленість між структурами-членами FIEP про двосторонні візити курсантів, викладачів та інструкторів з метою обміну досвідом в питаннях навчання та підготовки особового складу. Зараз вивчається питання щодо реалізації цих планів на практиці.

Прес-служба НГУ