новини

Корі Анхорн: «З нетерпінням чекаємо продовження співпраці з Академією Національної гвардії та Національною гвардією України»

01.11.2018 17:30

Для викладацького складу Національної Академії Національної гвардії України проходив тритижневий навчальний курс щодо порядку дій при управлінні військами та штабних процесів НАТО, організований Канадською об'єднаною оперативно-технічною групою. Радник Збройних Сил Канади при Національній гвардії України Об’єднано-тактичної Групи – України (операція UNIFIER) – майор Корі Анхорн розповів, наскільки вдалим був процес комунікації з викладачами Академії Нацгвардії.

Як військовослужбовець, розкажіть, будь ласка, про Ваші враження від перебування в Національній Академії Національної гвардії України?

Враження, які я та мої колеги отримали протягом трьох тижнів викладання свідчать про те, що досвід і знання учасників є дуже об’ємними. Незважаючи на те, що в кожного з них є велика різниця у військовому досвіді, вони змогли адаптуватися до процесу навчання та отримати нові знання.

Як оцінюєте рівень освоєння знань викладачами?

Сам процес навчання був доволі непростим, але для викладачів це не складало значних труднощів, їм потрібно було трішки часу, щоб адаптуватися, а далі вони зосередилися на матеріалі та дуже швидко змогли сприймати його. Багато учасників не тільки сприймали той матеріал, який їм надавали інструктори, а й підходили із запитаннями, адже хотіли дізнаватися більше ніж їм пропонували.

Що можете сказати про процес комунікації?

Спілкування через мовний бар’єр не завжди є легким, в нас був досвідчений перекладач, який володів англійською та українською, тож ми мали можливість краще порозумітися і це сприяло комунікації між учасниками та інструкторами. Незважаючи на те, що мови спілкування в нас різні, ми маємо схоже підґрунтя, адже працюємо або в сфері оборони, або військовій сфері, завдяки цьому є спільне розуміння та спільне бачення процесу.

Чи вдалося інструкторам повністю викласти запланований матеріал?

Ці тижні навчання були досить навантажені матеріалом. Завдяки тому, що деякі з учасників були особливо активними, зверталися до інструкторів, ставили їм запитання, вони змогли отримати більше інформації та знань. Звичайно, якщо б у нас було декілька місяців або декілька років, ми б мали можливість викласти набагато більше матеріалу, але враховуючи обмежені часові рамки, вважаю, що ми змогли достатньо добре представити матеріал.

Що, на Ваш погляд, найбільше зацікавило слухачів?

Найцікавішим був міжкультурний обмін між учасниками та інструкторами. Викладачам було цікаво дізнатися, яким чином проходять ті чи інші процеси в країнах НАТО та Канаді.

Розкажіть, будь ласка, про сертифікати, які отримають учасники по закінченню курсів?

Цей курс дозволить кожному з учасників отримати сертифікат, в якому буде зазначено теми, які він пройшов. Перша частина теми – це символи, які використовуються в країнах НАТО. Друга частина – порядок управління військами. У сертифікаті також буде зазначено 108 навчальних годин, які вони пройшли.

Що нададуть сертифікати викладачам?

По-перше, вони отримали інформацію, якою зможуть ділитися з іншими, і зважаючи на те, що Національна Академія Національної гвардії України є важливим навчальним закладом, вони зможуть передавати інформацією, яку отримали курсантам. Вважаю, що проходження курсів відкриє для них інші можливості співпраці з іноземними країнами, вони зможуть викладати згідно зі стандартами НАТО для молодших поколінь, а отже й вивести Національну гвардію України на новий рівень.

Чи почерпнули досвід від учасників, враховуючи непросту військову ситуацію в Україні?

Так, звичайно. Для нас, у першу чергу, важливо, щоб відбувався міжкультурний досвід. Такий обмін відбувся, тому що кожен із учасників має вагомий досвід за плечима. Після спілкування з українськими колегами, було не тільки цікаво дізнатися як, на сьогодні, у вас все організовується, але учасники мали можливість поділитися досвідом, розповісти про те, як все відбувалося 10-20 років тому.

Чи змінилася думка про Національну гвардію України за три тижні?

Насправді, мій погляд на Національну гвардію України не змінився, навпаки, я зміцнився в думці, що кожна співпраця з Національною гвардією України є позитивною для мого військового досвіду. Приємно працювати з представниками Національної гвардії України ще й тому, що вони не просто пасивно сприймали інформацію, а завжди задавали питання канадській стороні. Досить позитивно, що така взаємодія відбувається з прямими учасниками, які залучені в курс, з особовим складом, який працює в Академії Нацгвардії. Хочу відмітити, якщо виникали питання чи якась потреба, ми могли звернутися до будь-кого з працівників Академії, які завжди радо нам допомагали. Якщо були якісь нагальні питання, то ми зверталися до співробітників відділу міжнародних зв’язків, інформації та комунікації Академії Нацгвардії, адже знали, що вони будуть вирішені в найкоротший термін.

Ваші побажання викладачам Національній Академії національної гвардії України та Національній гвардії України загалом?

Моє основне побажання, щоб вони продовжували рухатися тим же шляхом, не боялися змін, тому що вони показали себе як розумні, інтелігентні, здібні військові, готові змінюватися та навчатися. Мені особливо приємно, що представники як Академії Нацгвардії, так і Національної гвардії України не тільки вирішують поточні проблеми сьогодення, а й намагаються відповідати, планувати, реагувати на можливі виклики в майбутньому. Із мого досвіду спілкування з Національною гвардією України я зробив висновок, що честь, мужність і закон – це ті три слова, три принципи, які показують, що кожен із військових знаходиться на найвищому рівні. Можу запевнити, що я та мої колеги з нетерпінням чекаємо продовження співпраці з Академією Національної гвардії та Національною гвардією України в цілому.

Автор Альона Руденко