новини

Представники Академії Нацгвардії стали учасниками воркшопу з питань ґендерної рівності

13.11.2018 17:48

У Києві пройшов практичний семінар щодо інтегрування ґендерного компоненту у навчальні програми навчальних закладів сектору безпеки і оборони України. Участь у ньому взяли представники робочої групи Національної академії Національної гвардії з питань імплементації Резолюції РБ ООН № 1325 «Жінки, мир, безпека» в секторі безпеки і оборони України.

Семінар мав на меті обговорення, визначення та погодження шляхів включення ґендерних підходів до системи підготовки і підвищення кваліфікації особового складу сектору безпеки і оборони.

Під час заходу виступила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона зазначила, що у Збройних Силах України вже понад 25 тисяч жінок проходять контрактну військову службу нарівні з чоловіками, з них 3,4 тисячі – на офіцерських посадах. Такі цифри свідчать, що миротворчий внесок жінок величезний і спекуляції на ґендерну тему спростовує сама реальність. Вона також відмітила, що Україна є єдиною державою, яка під час війни ухвалила Резолюцію Ради Безпеки ООН № 1325, що вже має позитивні результати.

Національна консультантка Програми ООН Жінки Олена Суслова представила результати проведених двосторонніх зустрічей з робочими групами навчальних закладів сектору безпеки та оборони, дала оцінку навчальних програм згідно із принципами рівних прав і можливостей для жінок та чоловіків.  Вона зазначила, що академія Національної гвардії України є одним із пілотних військових навчальних закладів, де активно впроваджується ґендерний компонент у навчальний процес.

«На сьогодні питання ґендерної рівності стає здебільш актуальним, та я можу сказати, що керівництво Академії, викладачі, курсанти розуміють важливість цієї проблеми. В Академії завжди був осередок, який несе ідею ґендерної рівності, та з кожною нашою зустріччю він розширюється. Коло людей, які розуміють важливість питань ґендеру та включаються в процес впровадження в освіту збільшується. І це є великим кроком для подальшого розвитку», - коментує Олена Суслова.

Представники робочих груп навчальних закладів висловлювали свої коментарі та пропозиції.

«Все більше постає питання щодо інтегрування ґендерного компоненту у навчальні програми. Саме це сьогодні і є викликом проводити такий захід, який направлений на підвищення ґендерної компетентності людей, що займаються впровадженням ґендерних аспектів у навчання курсантів та студентів в секторі безпеки і оборони», - зазначив учасник семінару підполковник Руслан Мусевич.

Напрацьовані пропозиції семінару будуть враховані в майбутньому спільному ресурсі з ґендерних питань для сектору безпеки і оборони.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації і комунікації НА НГУ