новини

Гвардійці розповіли про перспективи, що відкриваються після вивчення французької мови

16.11.2018 18:18

У зв’язку з розширенням міжнародної співпраці в Національній академії Національної гвардії України з 2017 року започатковано інтенсивні курси з вивчення англійської мови на базі мовного центру  для військовослужбовців Нацгвардії. За весь період, понад 100 гвардійців пройшли навчання та отримали сертифікати.

З 2018 року інтенсивні курси проводяться не лише з англійської, а й з французької мови.

Цього разу курси проходять 24 військовослужбовця підрозділів Національної гвардії. Серед них п’ять офіцерів, які вивчають французьку мову.

Навчання на курсах здійснюється за сучасною інтенсивною методикою, яка дозволяє за короткий термін удосконалити знання іноземної мови. Інтерактивні навчальні методики, що застосовують викладачі, дають змогу вільно спілкуватися на актуальні теми французькою мовою. Залучення аудіо- та відеоматеріалів під час занять збільшує ефективність навчання та допомагає учасникам курсу сприймати і розуміти живу мову. Заняття побудовані таким чином, аби покращити знання в лексикології, граматиці та військовій термінології.

«Знання французької мови стає все дедалі актуальнішими у нашому навчальному закладі. Володіння іноземною мовою надає військовим чимало переваг. Воно сприяє підвищенню професійного рівня військовослужбовців та мотивації в особистому розвитку. Більш того, співпраця між Францією та Національною гвардією України стає масштабною та важливою для курсантів та молодих офіцерів, які бажають практикувати цю мову. Вони мають можливість навчатися, проходити певні курси та працювати як у Франції, так і франкофонних країнах. На сьогоднішній день перед військовослужбовцями відкриються нові неосяжні перспективи. Офіцери мають можливість досконало вивчити французьку мову на інтенсивних курсах. Варто лише працювати над собою», - коментує викладач мовного центру Галина Безбавна.

Слід зазначити, що участь в інтенсивних курсах беруть не лише військовослужбовці з базовими знаннями французької мови, а й ті, хто зовсім до цього не володів нею.

Одним із учасників курсу є гвардієць Міжнародного міжвідомчого багатопрофільного центру підготовки підрозділів молодший лейтенант Дар’я Чигрінова. Вона займає посаду старшого перекладача відділення міжнародного співробітництва.

«Так, як Міжнародний центр є єдиним центром, що призначений для навчання особового складу різних силових відомств, він викликає значну зацікавленість у представників країн-партнерів. За час його функціонування сюди завітали численні делегації. Тому, в моїй професійній діяльності обов’язковим є вільне володіння іноземними мовами, в тому числі й французької. Як тільки мені запропонували взяти участь у курсах я одразу погодилась, навіть не задумуючись ні на хвилину», - зазначила Дар’я.

Дівчина зізнається, що початок курсів в Академії видався нелегким. Вона мала невеликі складнощі з вивченням мови, а вже сьогодні має значні покращення у володінні французькою: «Два місяці тому, на перших заняттях мені складно було навчатися. Адже, хлопці приїхали на курси з базовими знаннями французької мови, а я взагалі раніше не вивчала її. Та завдяки викладачам мовного центру Академії, за такий короткий проміжок часу я досягла високих результатів і це, дійсно відчувається. Викладачі чітко володіють матеріалом, знаходять особливий підхід до кожного військовослужбовця. Зараз я спокійно можу висловити свою думку французькою, навіть при необхідності підказати товаришам (посміхається)».

Дар’я зауважила, що великий внесок щодо вдосконалення навичок французької мови зробив викладач з Франції Жан Паскаль Ліоне, який протягом місяця передавав свої знання офіцерам Нацгвардії.

«Під час інтенсивних курсів з нами проводили заняття не лише викладачі Академії. Протягом місяця навчав, ділився власним досвідом викладач з Франції. Чесно кажучи, спочатку мені було складно розуміти його вимову, адже він носій мови. Та ці складнощі навпаки допомогли швидше оволодіти знаннями та досягти належного рівня іноземної мови. Спілкуючись з носієм мови, ти намагаєшся докласти максимум зусиль до того, аби тебе зрозуміли»,  - додає дівчина.

Дванадцять тижнів для кожного з офіцерів, стверджує Дар’я – це термін самореалізації, обміну досвідом з військовослужбовцями, які теж проходять навчання. За її словами, кожен з учасників інтенсивних курсів усвідомив, наскільки важливе значення відіграє вивчення французької мови у житті гвардійців.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації і комунікації НА НГУ