новини

Від солдата до полковника – 36 років з честю та гідністю!

30.11.2018 16:51

В Національній академії Національної гвардії України почесне місце належить заступнику начальника Академії по роботі з особовим складом полковнику Миколі Товмі, який має стаж в 36 років військової служби, є  кандидатом психологічних наук, доцентом.

Наразі Микола Іванович закінчує свій славетний бойовий шлях з почесним військовим званням полковник.

Стати офіцером Микола Товма мріяв з дитинства. В юні роки він брав участь у роботі військово-патріотичного клубу «Пошук», організованого при Котелевській гімназії імені С. А. Ковпака Полтавської області. Але найбільшим прикладом для нього став шкільний учитель військової підготовки Арцаблюк Юрій Михайлович,  який і підштовхнув юнака до вступу у військове училище.

У 1982 році був призваний на строкову військову службу, яку проходив в школі сержантів у Німеччині. Потім вступив до вищого військового політичного училища інженерних військ і військ зв’язку, яке закінчив з відзнакою. Службу проходив у Збройних силах, Внутрішніх військах МВС України, Національній гвардії України на посадах від заступника командира роти до заступника командира полку з виховної роботи.

Після закінчення Київського військового гуманітарного інституту був направлений в інститут Національній гвардії України (нині Академія).

У Національній академії полковник Микола Товма працював на різних посадах - заступником начальника командного факультету з виховної роботи, начальником командного факультету, заступником начальника з виховної роботи – начальником відділу виховної роботи, а з 2014 року - заступником начальника Академії по роботі з особовим складом.

Маючи за плечами 36 років служби у військах, він вважає, що досяг у своєму житті багато з того, про що мріяв, пишається випускниками Академії, цінує військову дружбу.

І все це, як говорить Микола Іванович,  завдяки підтримці наставників, колег, рідних та близьких.

«З Миколою Івановичем я працюю більше 10 років. Головним його  критерієм є вміння в складній ситуації прийняти правильне рішення, він залишається людиною за будь-яких обставин: у відношенні до своїх рідних, друзів та підлеглих. Ми високо цінуємо його професіоналізм, активну життєву позицію», - зазначив начальник відділу по роботі з особовим складом полковник Юрій Драган.

Микола Товма має 2 синів, один з яким теж пов’язав своє життя зі службою в Нацгвардії.

«Микола Іванович є турботливим батьком і чоловіком, а одягнувши форму, показує міць свого характеру, що притаманно справжньому військовому. Його широкий діапазон знань та інтересів, працьовитість і відданість військовій справі, організаторські здібності, тверда життєва позиція здобули визнання й повагу серед усього особового складу Академії. Ми всі його цінуємо та бажаємо подальших успіхів», - підсумувала старший інспектор відділу по роботі з особовим складом Академії Ірина Петренко.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації і комунікації НА НГУ