новини

Курсант академії Нацгвардії розповів про обрану професію та кар’єрні плани в гвардії

10.12.2018 10:40

У військових частинах Західного оперативно-територіального об’єднання  Національної гвардії України триває військове стажування курсантів Національної академії Національної гвардії України, які здобувають освіту за рівнем «магістр».

На стажуванні курсанти 5 курсу набувають та вдосконалюють необхідні їм знання, уміння та практичні навички з виконання обов’язків за відповідною посадою, які вони будуть займати в майбутньому після випуску з навчального закладу. Так разом з іншими курсантами набуває практики у виконані обов’язків на посаді начальника автомобільної служби молодший сержант Вадим Ковальчук.

Вадим навчається на магістратурі факультету логістики за спеціальністю «автомобільний транспорт». За його спиною не тільки досвід опанування навчальних дисциплін в Національній академії Національної гвардії України,а й навчання в Ковельському промислово-економічному коледжі Луцького Національного технічного університету, строкова військова служба, навчання в Навчальному центрі Національної гвардії України та військова служба за контрактом.

«Мені подобаються автомобілі. Тому я поставив собі за мету опанувати професію автомобіліста, - розповідає Вадим, - Після закінчення загальноосвітньої школи я довго не роздумуючи поступив до Ковельського промислово-економічного коледжу Луцького Національного технічного університету, де навчався за спеціальністю «технік-механік по ремонту та обслуговування автомобілів та двигунів». Закінчивши коледж,у 2012 році, був призваний на строкову військову службу до підрозділу, тоді ще Внутрішніх військ МВС України, який дислокувався в Сімферополі Автономної республіки Крим.

«Дізнавшись, що я за професією автомобіліст, командування підрозділу призначило мене на посаду водія. З кінця 2012 року проходив підготовку у Навчальному центрі в місті Золочеві Львівської області. Саме там я вирішив стати професійним військовим тавступити на військову службу за контрактом,а згодом поступитив академію навчатися на офіцера».

Після навчання в Золочеві Вадим повернувся у свою військову частину,отримав чергове військове звання молодший сержант та незабаром підписав перший контракт на п’ять років.Через пів року він вступив на навчання до Національної академії Національної гвардії України за улюбленою спеціальністю.

«За роки своєї військової служби, я ні разу не пошкодував, що вибрав саме цей фах - фах військового автомобіліста. Адже ця робота приносить мені задоволення. Мені приємно усвідомлювати, що мої зусилля та праця корисна для держави та українського суспільства, - ділиться думками Вадим Ковальчук. - У Національній гвардії України я зустрів справжнє військове братерство та взаємодопомогу. Незалежно в якій військовий колектив мене направляла доля, будь то Сімферополь,  Харків чи Львів, я знав, що мене завжди підтримають мої товариші та командири. За період служби Вадиму є що згадати: прибуття у свою першу військову частину, прийняття Військової присяги, навчання в Навчальному центрі, отримання сержантського звання, вступ на навчання в академію».

В 2014 році,  коли відбувалась окупація Росією Криму, Вадиму стало прикро, що він вже не зможе повернутись після навчання у свою військову частину.

«Я переконаний, що присяга, як і Батьківщина повинна бути одна. І ми нікому не дозволимо безкарно посягати на безпеку наших громадян та територіальну цілісність держави. Зараз ми проходимо стажування у Львові. З перших днів колектив Західного територіального управління долучився до нашого навчання. Тут я вивчаю документацію, проводжу заняття та набираюсь практичного досвіду, але найбільше мені подається безпосередньо працювати з автомобілями, для мене немає проблеми переодягнутись у спецодяг та особисто розібрати двигун чи інший агрегат автомобіля знайти та усунутинесправність», – каже хлопець.

До своєї цілі Вадим йде майже десять років, вже багато чого пройдено та є ще чому вчитися. Невдовзі він одягне офіцерські погони та буде забезпечувати готовність військової техніки до виконання завдань за призначенням. А це дуже відповідальне завдання, без перебільшень, від людей, які керують технікою та обслуговують її залежить те, чи зможе військова частина виконувати поставлені завдання.

майор Володимир Хаверко

фото автора