новини

Курсанти-дівчата про стажування у Східному ОТО: практика завжди складніша

11.02.2019 11:57

Ще декілька кроків та місяців, і курсанти стануть офіцерами. Зараз вони закінчують практику у військових частинах. Дівчата курсанти поділилися з нами своїми враженнями про стажування та розповіли про труднощі, з якими довелося зіткнутися.

«Вперше я задумалася про цю професію, коли у десятому класі приїхала до академії Національної гвардії України на День відкритих дверей. Мені сподобалося все! Сподобалось, що усі зайняті справою, займаються спортом. Життя, яке було там, воно чимось відрізнялось від мого повсякденного. І вирішила подати документи на вступ. Безумовно, я натрапляла на труднощі, про які не могла здогадуватися. Але сказати, що це мене налякало, не можу. Я розуміла, що це не тільки красива форма на дівчині, а ще й велика відповідальність. Тому я готувалася до цього. Завдяки практиці у цьому році, я ближче ознайомилась з обов’язками начальника продовольчої служби. Практика завжди складніша, тому що ти зустрічаєшся з цим уперше», – розповідає курсант четвертого курсу Анастасія Беспалько.

Кожна з дівчат зробила висновок про те, що хоча вивчає теорію дуже старанно - цього недостатньо. Тому що все приходить з досвідом. В книгах пишуть багато, але життя іноді диктує свої правила і треба вчитись на практиці.

З нами поділилась своїм досвідом  стажування і курсант Олександра Козлова: «Стажуюсь на посаді заступника командира роти по роботі з особовим складом. Ми як вихователі, психологи і соціологи повинні знати все про кожного солдата. Чим вони живуть, дихають, цікавляться. Ми контролюємо стосунки у колективі. Теорія і практика не завжди збігаються. Тому нам потрібно бути готовими до всього, з цим нам допомагає наше стажування».

Також дівчата зауважили, що навчання в академії виховало у них особливі якості, якими вони тепер пишаються.

Глушич Ольга, курсант 4 курсу: «Я дуже активна людина. Люблю цікавитись усім. Мій брат навчався в нашій академії і він надихнув мене піти туди. Я дивилась на нього і бачила, як він із задоволенням розповідає про те, чим займається. Це мене дуже зацікавило. Я прийшла декілька разів на День відкритих дверей і просто закохалась у це місце. Було важко і зараз важко. Але академія розвинула в мені бажання самовдосконалюватися. Мені завжди хочеться більшого, у мене багато планів. З’явилась наполегливість і відчуття, що день пройшов недаремно. Зовсім пропала лінь. Перед практикою було, звичайно, трішки страшнувато, бо боялась як мене сприймуть у колективі чоловіків. Хотілось завоювати авторитет. Але як показала практика, солдати поважають нас і це дуже приємно».

Дівчата кажуть: чоловікам іноді важко сприйняти, що жінка може служити на рівні з ними. Але курсантки не вважають, що вони повинні сидіти вдома та займатися хатніми справами.

«Я гадаю, що вони чудово справляються зі своїми обов’язками, а солдати їм з цим допомагають. Хлопці слухаються майбутніх командирів та відносяться до них з повагою», - говорить т.в.о. командира військової частини 3005 полковник Сергій Чередніченко.

Наразі дівчата закінчують свою практику у 5 Слобожанській та 3 оперативній бригадах, та повертаються до академії. У них попереду заліки, екзамени та випуск. Але ми впевнені, що кожну із них чекає цікаве професійне майбутнє, до якого вони так рішуче рухаються.

Аліна Куриленко, Анна Дєдікова, студентки факультету телекіно мистецтва ХДАК