новини

У Харкові відкрили обласну філармонію

15.02.2019 10:49

Президент України Петро Порошенко та голова ХОДА Юлія Світлична відкрили філармонію та відвідали перший концерт у обласній великій залі.

Серед запрошених гостей були начальник Національної академії Національної гвардії України генерал-лейтенант Сергій Соколовський та курсанти гуманітарного факультету.

Президент Петро Порошенко привітав усіх зі святом та відзначив великий внесок усієї харківської команди у проведення реконструкції Харківської філармонії.

«Вітаю всіх харків'ян з тим, що нарешті здійснилася мрія багатьох поколінь харків'ян, з відкриттям нашої Харківської філармонії. Це наша справжня перемога», - сказав Президент.

Він наголосив, що ключові роботи на будівництві філармонії були виконані рекордними темпами за останні три роки та пригадав відкриття органної зали, на якому був присутнім у 2016 році.

«За час, що пройшов з 2016 року, відбулося 500 органних концертів. Харківський органний зал характеризується як, напевно, найкращий зал у світі», - зауважив Глава держави.

Велика зала Харківської обласної філармонії була збудована наприкінці ХІХ століття як аналог славетної зали палацу Тюїльрі в Парижі. У ній унікальна акустика, яку не тільки зберегли, але й підсилили під час реконструкції, обладнавши сцену мушлею, що формує звук так, щоб він не йшов у лаштунки та не поглинався завісою.

«Будівля Харківської філармонії багато років знаходилася в жахливому стані, незважаючи на величну історію та традиції. Багато хто намагався відновити будівлю, і її призначення. І нам нарешті вдалося повністю її реконструювати, - прокоментувала голова ХОДА Юлія Світлична. – Сьогодні це один з найкращих та найсучасніших філармонійних комплексів в Україні, який містить три функціональні зали: велику -  на 777 місць, камерну та органну. Загалом комплекс може приймати близько 1500 глядачів одночасно».

За матеріалами ХОДА