новини

«До» та «після»: Національна гвардія України показала ЗМІ свій прогрес за останні 5 років

19.02.2019 11:02

Прес-тур відкривала виставка зразків форми одягу та екіпіровки, військові наживо продемонстрували всі їх види. «Із 2014 року в Національній гвардії пройшли великі зміни: зброя та екіпірування нового покоління, краще лише у провідних арміях світу», — розповідає інженер кафедри тактико-спеціальної підготовки капітан Ярослав Зінков.

Військовослужбовець ознайомив ЗМІ з актуальними зразками форми одягу, які існують наразі в Національній гвардії, серед яких: спеціальні комплекти виконання службово-бойових завдань штурмовика, парашутиста, снайпера, зв'язківця та медика.

«Із 2018 року у Національній гвардії використовується новітній зразок модульного костюму, який призначений для ліквідації масових заворушень і вирішення тактичних завдань. Минулого року змінили й форму одягу для підрозділів, які несуть службу з охорони громадського порядку та консульських установ іноземних держав», — презентуючи зразки форми, розповідає про зміни лише за минулий рік капітан Ярослав Зінков. А Ігор Шафігулін опісля додав, що й повсякденну форму одягу оновили у Національній гвардії.

«Перед вами пістолети, автомати, ручні кулемети, гранатомети українського виробництва “Форт”», — демонстрував власне українську зброю підполковник Іван Бухун і гордо додав: «Наразі зброя українського виробництва нічим не поступається стандартам НАТО».

Варто додати, що з 2015 року на озброєння до Академії надійшов снайперський комплекс “CTSM-308”, який відрізняється від снайперської гвинтівки Драгунова, розробленої у далеких 1958–1963 роках. Ігор згадуючи розповідає: «У 2014 році у нас із озброєння були, наприклад, пістолет Макарова, автомат Калашникова, тобто зразки озброєння Радянського Союзу, сьогодні, як ми з вами бачимо, ситуація зовсім інша».

Модернізація відбулася й у засобах зв'язку, які представлені сучасними цифровими радіостанціями тактичної ланки управління НГУ виробництва "Harris", а також тактичні планшети, які за словами військовослужбовців, забезпечують швидку передачу даних відображення бойової обстановки в реальному часі, та комплекти супутникового зв'язку, та радіорелейної станції українського виробництва.

Дорогою до нової локації гвардієць Шафігулін, не перестає згадувати свій військовий досвід у АТО, порівнюючи так звані “було” і “стало”. Старший сержант зазначає, що до того, як потрапив до зони проведення антитерористичної операції, можливості так якісно відпрацьовувати свої навички, як в Академії НГУ, не було.

ЗМІ також продемонстували кабінети для вивчення тактико-технічних характеристик різноманітного озброєння, із усіма необхідними стендами, комп’ютерами для конспектування та відділенням, де гвардійці мають змогу практично закріпити отримані знання. А також преса мала змогу відвідати тир, де гвардійці відпрацьовують точність і техніку пострілів. Тир оснащений мультимедійними установками. Вражаючий самоконтроль, психологічну витривалість продемонстрували гвардійці представникам засобів масової інформації, показавши як, не відчувати біль, проколюючи собі руку голкою, та як тримати своє тіло рівною планкою, лежачи лише головою на ногами на стільці. Хлопці поділилися простим секретом, сказавши, що треба лише відволіктися та абстрагуватися, проте це вимагає тренувань.

Ігор пояснив нам: «Подібні навички не лише гуртують дух та тіло, вони допомагають, наприклад, вивести із важкого психологічного стану, коли хлопці перебувають в ООС».

В Академії НГУ також є динамічний тренажер для підготовки екіпажів бронетранспортера БТР-4Е та тренажер — бойовий модуль БМ-7 “Парус”. «Говорячи про бойовий модуль БМ-7 “Парус”, слід зазначити, що цей тренажер направлений на тренування проведення монтажу та демонтажу озброєння бойового модуля; завантаження боєприпасів, зарядження і розрядження озброєння; зміни магазинів кулемета та гранатомета, які, до речі, є українським виробництвом, як і сам БТР», — зазначає полковник Петро Пістряк.

А тренажер для підготовки екіпажів бронетранспортера БТР-4Е дає змогу відпрацювати навички командира, навідника або водія. БТР максимально реалістичний: є змога вибрати необхідний ландшафт, поїздка на ньому супроводжується сильними поштовхами та звуковими ефектами, що повністю відповідають реальному перебуванню в БТР. Полковник Петро Пістряк також зазначає, що на цих тренажерах тренувалися не лише гвардійці, а й Збройні сили України, окремий загін спеціального призначення НГУ “Азов”, 2-й батальйон спеціального призначення НГУ “Донбас”, адже такі тренажери унікальні.

Підсумовуючи, можна із упевненістю сказати, що Національна гвардія за короткі 5 років зробила величезний крок уперед і не один, адже змінилося й покращилося все: від техніки до екіпірування та повсякденного одягу гвардійців. А підтвердженням цього є знайомий уже нам Ігор Шафігулін, хлопець, який попри важкий воєнний шлях в АТО, продовжує навчання в Академії і відверто говорить: «Я багато чим завдячую Національній гвардії, вона дала мені величезний досвід і можливість розвиватися як професіонально, так і особисто».

Треба пишатися можливістю нашої країни мати якісне військове формування, яке продовжує розвиватися та зберігати мирне небо над нашими головами.

Анастасія Посашкова