новини

«Курсанти – це майбутні лідери Національної гвардії, а лідерство без публічних виступів неможливе», - лектор Вступного курсу НАТО

19.03.2019 17:10

У Національній академії Національної гвардії України проходить модуль Вступного курсу НАТО в рамках Програми професійного розвитку Україна-НАТО. Він організований для 55 курсантів командно-штабного і гуманітарного факультетів та спрямований на вивчення питань публічних виступів. Лектором цього модулю стала Олена Ковальчук, яка є бізнес-тренером та має великий  досвід у своїй професійній діяльності. Вона розповіла, наскільки важливо вивчати та відпрацьовувати комунікативні навички сьогодення.

Скажіть будь ласка, чи вперше ви проводите тренінг саме з військовою аудиторією?

Я маю досвід спілкування з працівниками поліції, а з військовослужбовцями Національної гвардії України мені вдалось попрацювати вперше. Та я рада, що у мене з’явилась така можливість познайомитися та поспілкуватися з представниками НГУ, детальніше дізнатися про специфіку роботи у військовій сфері.

Так, як ви маєте досить великий досвід, чи існує різниця між цивільними та військовими людьми у сфері навчання?

Так, звичайно. Для мене є різниця. Відверто кажучи, мене приємно вразили військові. Вони дуже радісні, позитивні і відкриті люди, при цьому дуже дисципліновані. Дуже зручно та приємно працювати з такою аудиторією.

Перейдемо до теми модулю, який проходить в Академії. Як ви вважаєте, чи існує проблема з публічними виступами у суспільстві на сьогодні?

Я вважаю, що тема публічних виступів завжди була і є актуальною для кожної людини, не залежно від того, військова це людина чи цивільна. Її вивчають та викладають ще з часів Давньої Греції. На початку нашого навчання з курсантами я наводила цитату відомої спікерки, піар-директорки Кока-Коли України. Вона говорить, що комунікація – це найважливіше. Якщо ти не говориш, то тебе немає, тебе не видно. Я з нею повністю згодна.

Яка ваша думка щодо того, що військові повинні приділяти більше уваги комунікативним навичкам?

Військовим важливо розвивати свої комунікативні навички, тому що вони впливають на своїх підлеглих та на суспільство взагалі. Курсанти  – це майбутні лідери Національної гвардії, а лідерство без публічних виступів неможливе. Вони повинні вміти чітко володіти мовою, вільно висловлювати свої думки та ставити конкретні завдання своїм підлеглим.

Поспілкуємося стосовно занять, які ви проводите зараз з курсантами. Яка саме у вас методика навчання?

Весь модуль дуже насичений, заплановано дуже багато різноманітних вправ. Після кожного теоретичного блоку ми виконуємо практичні завдання. Взагалі, мій принцип – це розвиток компетенції. Компетенція – це знання і навички. Наприклад, вчора ми займалися комунікативними вправами. А сьогодні ми виконували навіть рухові вправи, також віддзеркалювали один одного. І весь час ми займаємося в парах або групах, для того щоб підготувати якісного та харизматичного доповідача, який не буде боятися виступати перед публікою.

Які враження на вас справляють курсанти?

Чесно кажучи, я в захваті від курсантів. Мені дуже подобається з ними працювати. Я навіть не очікувала, що це настільки відкриті, сучасні, високоосвічені молоді люди, які глибоко та  самостійно мислять. Вони показали, як одночасно бути енергійними та дисциплінованими. Для мене, як для фахівця, дуже цікаво працювати з аудиторією, у якої є такий живий і практичний інтерес.

Як ви вважаєте, яке майбутнє чекає на наших курсантів?

Я впевнена, що у цих молодих людей зіркове майбутнє. Я повністю згодна з менеджером Програми з професійного розвитку Україна-НАТО Ове Уруп-Медсеном, який сьогодні зазначив, що курсанти Академії – це майбутнє: майбутні лідери, не тільки армії, не тільки Національної гвардії, а й країни. Я, як доросла людина, спостерігаю за курсантами і розумію, що я спокійна за майбутнє нашої України.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації і комунікації НА НГУ