новини

Особистості, що «пишуть» історію: Олександр Черкашин

25.03.2019 06:04

Проект до п’ятої річниці Дня Національної гвардії України. Ми публікуємо матеріали про особистості Академії, які мають незвичні досягнення.

«Здобудеш освіту — побачиш більше світу: міжнародна співпраця Національної гвардії України з країнами світу»

Як гадаєте, для кого відкриті всі двері? А що має знати людина, аби перед нею поставали усе нові й нові обрії та можливості? Правильно — декілька мов, знання яких для нас, наче крила пташині, які дають можливість побувати у різних куточках нашої планети. І ми мали можливість переконатися у цьому.

«Коли мені виповнилося 32 роки, я відчув, що зупинився й мені конче необхідно знаходити шляхи до нових починань», — ділиться полковник Академії Національної гвардії України Олександр Черкашин. За словами військовослужбовця, хто шукає, той завжди знаходить, так сталося й у житті Олександра Дмитровича. «Зрозумівши, що хочу вивчати англійську мову, я почав думати, як реалізувати моє прагнення, і, завдяки щасливому випадку, розпочалися курси англійської мови для військовослужбовців від British Council (Британська Рада)», — згадує полковник. У сучасності англійська мова допомагає не лише подорожувати, а й зростати професійно, але для цього необхідно нею добре володіти, тому полковник Олександр Черкашин не зупинився на досягнутому. «Після закінчення курсів, до мене підійшла викладач нашої Академії Світлана Кумпан та розказала, що на навчання в Академію вступив курсант Олег Чернишенко, що рік жив у Америці за програмою обміну, — розповідає Олександр. Англійська у нього була на вищому рівні, і я домовився з ним вивчати мову». А й правда, одне лише бажання й скільки одразу відкрилося можливостей для офіцера.

Ми з вами не раз переконувалися у тому, що Національна гвардія зацікавлена у людях, відкритих до нових починань, знань та звершень. Полковник Олександр Черкашин розповів, що у НГУ зараз існує велика кількість проектів, учасниками яких є іноземці: «Якщо хочете брати участь — вивчайте англійську й одразу побачите, скільки можливостей перед вами відкриється». Один з найбільших проектів, де мали змогу брати участь близько сорока курсантів НГУ — це спільні навчання з американськими десантниками у 2015 році («Fearless Guardian 2015»). Олександр Дмитрович був там старшим перекладачем: «Гвардійці за час навчання не лише засвоїли термінологію військового перекладу, а й отримали хорошу розмовну практику».

Але ми із Вами будемо помилятися, якщо зробимо висновок, що Олександр Черкашин знає та практикує лише англійську, полковник, за його словами, вивчає й мову однієї з найбільш розвинених країн світу: «Наразі в Академії НГУ є три людини, які вивчають китайську мову, серед них і я, нас відправляли у Китай для цього. Мені пощастило прожити там цілий рік, аби вдосконалити мою китайську». А що ж далі? Нова мова, чергова країна? Ми упевнилися в одному: головне — мати бажання до розвитку та осягнення нової для нас мови, а Національна гвардія усіляко допоможе.

Нещодавно, а саме у 2018 році полковник Олександр разом з начальником Академії НГУ генерал-лейтенантом Сергієм Соколовським відвідав столицю Турції Анкару, де проходило засідання щодо розвитку співробітництва між навчальними закладами членів організації «FIEP»: «Це Міжнародна асоціація сил жандармерії та поліції в статусі військової установи, а Національна гвардія України отримала статус повноправного члена асоціації у жовтні 2017 року», — пояснив полковник.

Олександр Дмитрович також розповів, що брав участь у різноманітних навчаннях, їздив у робочі відрядження від навчального закладу НГУ і, таким чином, відвідав понад 10 країн світу.

Адже правду говорять: «Здобудеш освіту — побачиш більше світу». Тож, військовослужбовці НГУ, всі бажаючі побачити світ, як і Олександр Дмитрович, та усі, хто прагне до нових знань, гайда вивчати іноземні мови. Корисно, цікаво й перспективно — згодні?

Автор Анастасія Посашкова