новини

Як збірна Академії готується до спортивного чемпіонату

01.04.2019 17:55

У Національній академії Національної гвардії України проходить підготовка збірної команди до змагань, які стартують цього тижня.

Команда готується до чемпіонату з гирьового спорту серед вищих навчальних закладів Міністерства внутрішніх справ України. Всього участь беруть представники 11 вищих навчальних закладів.

Змагання проходять в рамках спартакіади, які організовують представники фізкультурно-спортивного товариства «Динамо». Вони включають в себе гирьовий спорт, боротьбу самбо, поліатлон та легку атлетику. Протягом року, військові вузи змагаються між собою, щоб вибороти звання найбільш підготовленого навчального закладу в плані спортивної підготовки. Участь у змаганнях можуть брати лише курсанти. Цього року, у Львові спартакіаду відкриває саме гирьовий спорт і збірна Академії представить навчальний заклад у складі 10 чоловік.

До збірної Академії входять курсанти усіх факультетів, які протягом всього періоду навчання систематично займаються у залі кросфіту спортивного комплексу під керівництвом доцента кафедри фізичної підготовки та спорту, майстра спорту майора Артема Турчинова.

Варто зазначити, що сам тренер Артем Турчинов є прикладом для своєї команди, він не на словах знає, що таке змагання та перемога, адже з 2005 року, навчаючись в Академії внутрішніх військ (нині НАНГУ) був учасником різних всеукраїнських та міських змагань. З 2006 до 2008 року став призером чемпіонату серед вищих навчальних закладів. Ще будучи курсантом  виконав норматив майстра спорту України.

«Гирьовий спорт виховує силу волі та духу, яка так необхідна в повсякденному житті, не кажучи вже про військову витримку. Приємно бачити, як твої вихованці посідають призові місця, виконують нормативи кандидатів у майстри спорту, в запеклій боротьбі виборюють перемогу рідного навчального закладу», - зазначив майор Артем Турчинов.

Програма змагань включає виконання двох вправ: поштовх двох гир від грудей та ривок гирі, вага якої 24 кг. Потрібно виконати якомога більше повторень за 10 хвилин.

Підготовка збірної проходить згідно плану: 2 тренування на день – ранкове та післяобіднє. Курсанти відпрацьовують технічні елементи, адже головне у цих вправах – правильна техніка виконання підйомів та ривків.

«Багато часу відводиться на підготовку не лише на зборах, а й у вільний від занять та служби час. Неможливо за короткий час підготуватися до таких змагань. Щоб стати призером, потрібно плідно працювати над собою, виховувати у собі силу волі та головне, вірити у свої сили», - додає тренер команди.

Минулого року збірна Академії посіла ІІІ місце на чемпіонаті з гирьового спорту серед команд зі всієї України.

Одним із учасників збірної є курсант командно-штабного факультету Остап Мартинюк. Він навчається у взводі спецпризначення. Тут без пояснень зрозуміло, що життя спецпризначенця без спорту важко уявити. Остап розпочав займатися гирьовим спортом, коли навчався у Волинському обласному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою. Вступивши до Академії, він виступав на змаганнях, де його помітив тренер, та запросив до збірної навчального закладу.

Остап бере участь в усіх змаганнях, що стосується гирьового спорту та займає лише призові місця. У 2017 році він зайняв друге місце, а минулого року виборов перше місце та став чемпіоном змагань.

«Я живу спортом. Взагалі зараз не уявляю життя без нього. Особисто мене спорт сформував як особистість і відкрив дорогу в життя. Гирьовий спорт розвиває силову витривалість, що є дуже важливо для військової людини. Якби там важко не було поєднувати тренування та навчання, ми всі викладаємося на повну щоб принести перемогу нашому навчальному закладу», - зазначає Остап.

Запитавши у Остапа, про що він мріє, відповідь була очікуваною – стати майстром спорту з гирьового спорту. Кожен спортсмен мріє досягти найвищих результатів. І ми впевнені, що невдовзі його мрія стане реальністю.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації і комунікації НА НГУ