новини

Фестиваль форум-театрів в Академії Нацгвардії – як новітній прогресивний формат для вирішення ґендерної проблематики серед молоді

10.04.2019 16:33

В центрі культури Національної академії Національної гвардії України відбувся міжвузівський Фестиваль форум-театрів  «Ґендер в дії».

Захід пройшов в рамках реалізації проекту «Через рівність та порозуміння – до захисту і безпеки» за підтримки Харківської обласної державної адміністрації та відділу євроатлантичної інтеграції Академії.

Фестиваль дав можливість побачити проблеми ґендерної рівності у секторі безпеки і оборони України. Адже її подолання є одним із пріоритетних напрямів державної політики у сфері євроатлантичної інтеграції відповідно до стандартів та рекомендацій НАТО.

У заході взяли участь команди з 7 закладів вищої освіти міста Харкова.

Оцінювало виступи учасників компетентне журі, до складу якого увійшли: радниця голови ХОДА з гуманітарних питань та зв’язків з громадськістю Олена Борисова, голова ГО «Українська спільнота молоді» Марко Колесніков, режисер кіно і реклами Олександр Чернобай, PR-менеджерка проекту «Центр ґендерної культури» Дар’я Велигодська, представниця БО БФ «Карітас-Харків» Марина Степанова та менеджера проекту «Центр ґендерної культури» Тетяна Чернецька.

Кожна команда представила своє розуміння ґендерної проблематики через театралізоване дійство.

«Завдяки наявності 4-х потужних закладів вищої освіти сектору безпеки та оборони, Харківщина має унікальну можливість розпочати процес формування нової ролі жінок у миробудуванні,  підвищити рівень ґендерної обізнаності  майбутніх офіцерів під час навчання. Захід звісно не дасть готових відповідей про те як змінити ситуацію, він лише допоможе замислитися над існуючими проблемами суспільства, надасть можливість почути думки інших та врахувати їхній досвід, використати успішні сценарії поведінки у своєму житті», - відкрила захід представниця організаторів заходу, головний спеціаліст відділу науки, вищої та професійної освіти Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації Наталія Сухорукова.

Усі виступи були виконані в абсолютно різній стилістиці: від гумору до історичних екскурсів, від непростих стосунків жінок і чоловіків в армії до сімейних стосунків. Учасники розповіли про факти стереотипного сприйняття професій, пов’язаних з інженерією, військової службою, програмуванням, математикою як передусім чоловічими, хоча насправді жінки досягають у них абсолютно однакових з чоловіками результатів.

Команда курсантів Академії Нацгвардії виконала драматичну виставу на 1 дію, яка мала назву «Театр ґендерного абсурду». Гвардійці подолали ґендерні стереотипи, які виникають у повсякденній діяльності курсантів та офіцерів. Всі сцени були побудовані на реальному життєвому досвіді. Все пережите було відтворено за допомогою емоцій та акторської гри.

За підсумками Фестивалю, дипломи I ступеню отримали команди Національної академії Національної гвардії України та Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба.

II місце поділили між собою команди Національного університету цивільного захисту України та збірна Харківського національного медичного університету і Державного вищого навчального закладу «Харківський коледж текстилю та дизайну».

III місце посіли команди Харківського державного університету харчування і торгівлі та КЗ «Харківська гуманітарно-педагогічна академія Харківської обласної ради».

«Протягом заходу ми намагалися донести, що проблему стосовно ґендерної рівності потрібно вирішувати спільно чоловікам і жінкам.  Участь у Фестивалі вишів Харківщини дає нам можливість  отримати різні ідеї для подолання стереотипів, що заважають цивілізованому розвитку нашого суспільства», - розповідає курсантка гуманітарного факультету Академії сержант Христина Бойчук.

Додатково команди були відмічені  в окремих номінаціях: «Гармонія рівності»,«Про гендер - креативно», «Гендерночутливе вчительство».

«В подальшому ми маємо на меті зробити такий захід традиційним та проводити його кожного року в квітні  на базі Академії Нацгвардії», - підсумував заступник начальника відділу євроатлантичної інтеграції Академії (Радник з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, запобігання та протидії насильству за ознакою статі) підполковник Руслан Мусевич.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації і комунікації НА НГУ