новини

Представники Академії впроваджують гендерну рівність та недискримінацію у сфері освіти

20.05.2019 15:56

В прес-центрі організації «ООН Жінки» в Україні  відбулася робоча зустріч за участю представників Національної академії Нацгвардії та 9 вищих навчальних закладів сектору безпеки та оборони України.

Метою зустрічі було обговорення деталей створення навчального посібника з питань впровадження гендерного компоненту в навчальний процес закладів вищої освіти.

Під час зустрічі група викладачів Академії під керівництвом заступника начальника відділу євроатлантичної інтеграції Академії (радника з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, запобігання та протидії насильству за ознакою статі) підполковника Руслана Мусевича  обговорила структуру навчального посібника та склала план подальшої  спільної роботи. Представники Академії є координаторами роботи щодо написання двох із чотирьох розділів посібника.

«Сьогодні ми зробили історичний крок у напрямку розвитку єдиного методичного інструментарію для впровадження гендерного підходу під час підготовки курсантів та офіцерів. Посібник спрямований на те, щоб цілісно й у систематизованій формі подати основні поняття, структуру й тематику гендерних досліджень як предмета міждисциплінарного вивчення. Будуть систематизовано викладені як основи гендеру, так і способи його побудування в різних суспільних сферах та соціальних інститутах», - зазначив підполковник Руслан Мусевич.

Як визначили учасники заходу, структура посібника буде побудована за модульною системою та міститиме розділи, що можуть бути висвітлені в рамках окремих навчальних дисциплін – філософії, соціології, політології, правознавства, мовознавства тощо. Навчальний посібник планують опублікувати в травні 2020 року.

«Саме система вищої освіти, яка має сьогодні потужний науково-педагогічний потенціал і працює з молодими людьми, які в майбутньому стануть елітою країни і вестимуть за собою інших, здатна стати основною ланкою у формуванні нових підходів і традицій, що сприятимуть проникненню принципів гендерної рівності в усі сфери життя українського суспільства. Саме в українських вишах напрацьовані методики і технології, які дозволяють не лише поширювати знання, але й формувати навички відповідної поведінки, в основу якої будуть покладені знання і принципи гендерної рівності», - підсумувала голова інформаційно-консультативного жіночого центру в Україні Олена Суслова.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації і комунікації НА НГУ