новини

Корі Анхорн: «Модуль із стратегічних комунікацій – вдала платформа для професійного розвитку нацгвардійців»

29.05.2019 08:00

В Академії Національної гвардії України закінчився вже другий модуль «Вступного курсу НАТО» для офіцерів на курсантів навчального закладу. Важливим у рамках модулю «Стратегічні комунікації» є врахування міжнародного досвіду, зокрема, Збройних Сил Канади.

Один із лекторів – офіцер по взаємодії з Національною гвардією України від об’єднаної оперативно-тактичної групи Збройних Сил Канади в Україні (UNIFIER) майор Корі Анхорн розповів про актуальність вивчення стратегічної комунікації, як про одну з найважливіших речей, які офіцери мають вивчити під час професійної підготовки.

У чому, на Ваш погляд, полягає важливість знання основних особливостей стратегічних комунікацій для військовослужбовців?

- Стратегічні комунікації – це одна з найважливіших речей, які офіцери мають вивчити.  Отримавши відповідні знання, офіцери матимуть можливість організовувати роботу, пов’язану з цією сферою. Дуже важливо зрозуміти, що однією з найважливіших речей є те, що Україна знаходиться в стані гібридної війни, тож потрібно проводити операції не тільки військового характеру, але й інформаційні. Вивчення стратегічних комунікацій має сприйматися, перш за все, громадськістю. Маючи необхідні знання, українські офіцери та молоді солдати матимуть можливість правильно доносити свою думку до суспільства, а відтак, протистояти негативним явищам.

Яким чином працюють у сфері стратегічних комунікацій Збройні Сили Канади?

- Особливістю стратегічних комунікацій є те, що вони використовуються в різних сферах діяльності. Стратегічна комунікація вказує на те, про що ми хочемо розповісти, в незалежності від того, знаходимося ми в Україні чи в іншій державі. Вона впливає на наші посили, на те, що ми повинні казати, коли повинні казати та в якій формі подавати інформацію. В Канаді приділяється багато уваги стратегічним комунікаціям, які повинні бути професійно окресленими та відповідати військовим  стандартам.

На чому робили основні акценти під час свого виступу перед офіцерами та курсантами?

- Ми намагалися реалізувати не тільки теоретичну складову, але й практичну. Інформація, яка подавалася, в деякій мірі, мала політичний характер. Так склалося, що в Україні гібридна війна, але в світі є безліч країн, які стикалися з подібними військовими конфліктами, тож мають можливість поділитися досвідом.  Скажімо, в США, Канаді, Китаї та Ізраїлі розроблені заходи протидії гібридній війні. В процесі одного із занять ми показали відеоролик, який використовують у якості пропаганди, а завданням учасників було проаналізувати його.  Важливість завдання полягала в тому, що від правильності трактування інформації, яка, на перший погляд, вважається несуттєвою може залежати рівень пропаганди військового конфлікту.

Учасниками модуля «Стратегічні комунікації» стали як офіцери, так і курсанти, у чому вбачаєте позитив від подібного навчання?

- Модуль із стратегічних комунікацій є вдалою платформою і для офіцерів, і для курсантів, адже вони отримають унікальну можливість говорити про проблему однією мовою, а отже, спільно рухатися до поставленої мети та розвивати навички, які стосуються стратегічних комунікацій.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ