новини

В Академії розпочались збори головних старшин Національної гвардії України за участю іноземних представників

30.05.2019 15:54

Основною метою зборів, які відвідали 52 військовослужбовця сержантсько-старшинського складу Національної гвардії України (далі - НГУ), стало вдосконалення професійних навичок та вмінь головних старшин територіальних управлінь і військових частин НГУ. Поділилися досвідом із гвардійцями і представники Збройних Сил Канади та Національної гвардії штату Каліфорнія.

«Збори сержантсько-старшинського складу, які проходять в Академії мають важливе значення для розвитку старшинського корпусу Національної гвардії України. Ми повинні сформувати образ лідера, командира, який матиме можливість навчити, підготувати, повести за собою і бути дійсно радником та правою рукою офіцера», - наголосив перший заступник начальника Академії з навчально-методичної та наукової роботи генерал майор Олександр Морозов.

«Досвід кожного з ваших побратимів унікальний, тож вам треба завжди пам’ятати про співпрацю, бо ви є єдине тіло, незважаючи на посаду та стать, ви є та залишитесь однією командою, - прокоментував головний сержант Об’єднаної оперативно-тактичної групи Збройних Сил Канади в Україні старший ворент-офіцер Патріс Чартрент. Ваше рішення бути частиною Національної гвардії України потребує поваги від всіх, хто знаходиться навколо».

Варто зазначити, що першим кроком у розбудові професійного сержантського складу в НГУ було затвердження командувачем Нацгвардії концепції професійного розвитку сержантсько-старшинського складу. Даною концепцією було затверджено дорожню карту, яка передбачала план реформування до 2020 року. Основною особливістю дорожньої карти стало внесення змін до штатної структури сержантсько-старшинського складу НГУ, у зв’язку з чим було введено нові посади та багаторівневу підготовку, згідно з якою передбачено прийняття на посаду відповідно до рівня підготовки.

«Відтепер, щоб стати командиром відділення, військовослужбовець має пройти базовий курс лідерства, для отримання посади головного сержанта взводу та головного сержанта роти – середній курс лідерства, підвищений курс лідерства відповідає посаді старшини батальйону, - говорить головний  старшина НГУ старший прапорщик Дмитро Тимощук. - На сьогодні фахівцями НГУ розроблено курси, які відповідають базовому та середньому рівню. До кінця 2020-го року буде розроблено підвищений курс лідерства».

За словами Дмитра Володимировича, раніше було не досить престижно мати звання сержанта, у зв’язку з тим, що рівень сержанта та офіцера суттєво відрізнявся, тож більшість кваліфікованих сержантів намагалися отримати офіцерські погони. На даному етапі, внесені зміни у фінансування сержантсько-старшинського складу, що свідчить про підвищення престижності посади.

«Починаючи з 2018 року змінилася оплата праці сержантів. Наприклад, раніше різниця між солдатом та сержантом в оплаті праці була 150-200 гривень, то на сьогодні між солдатом та командиром відділення різниця в 1500-2000 гривень», - зазначив головний старшина НГУ. – Певні зміни відбулися й у підвищенні соціальних гарантій. Наприкінці 2018 року було прийнято зміни до ЗУ «Про соціальний захист військовослужбовців та членів їх сімей, а саме статті 14 щодо піднайому житла військовослужбовцями рядового і старшинського складу».

На особливу увагу заслуговує й міжнародна співпраця у сфері реформування старшинсько-сержантського складу. Так, у травні 2018 року було підписано технічну угоду з представниками Об’єднаної оперативно-тактичної групи Збройних Сил Канади в Україні (операція UNIFІER), одним із пунктів якої був розвиток професійного старшинсько-сержантського складу НГУ.

«У червні 2018-го року, за ініціативи Управління бойової і спеціальної підготовки НГУ було створено робочу групу по вдосконаленню багаторівневої підготовки, до якої увійшов старший сержантський склад НГУ та представники Збройних Сил Канади. Робочою групою було розроблено проект кваліфікаційного стандарту та плану підготовки сержантсько-старшинського складу НГУ, - розповів Дмитро Володимирович. – На основі вище зазначених документів було розроблено базовий курс лідерства. Ми також скористалися досвідом канадських колег у процесі розробки п’яти періодів розвитку військовослужбовця, які включають особливості підготовки від солдата до офіцера. Скажімо, на сьогодні в навчальному центрі проходить апробацію базовий курс підготовки військовослужбовців рядового складу, які проходять службу за контрактом. Щодо співпраці з Національною гвардією Каліфорнії, то вона йде у напрямку реформування штабів. Насамперед, планується введення нових посад штаб-сержантів на всіх рівнях військового управління. З цього приводу вже було проведено 2 засідання робочих груп з представниками ГУ НГУ та НГ Каліфорнії».

Сержант, в процесі проходження військової служби, повинен відповідати потребам часу, тож однією із складових реформи є підвищення рівня знання англійської мови. Зокрема, проходження курсів з вивчення іноземної мови від Об’єднаної оперативно-тактичної групи Збройних Сил Канади в Україні (операція UNIFІER), які незабаром буде проходити й Дмитро Тимощук.

«У мене був досить низький рівень знання англійської мови, тож перше вдосконалення навичок було на базі Центру вивчення іноземної мови Київського факультету Академії Нацгвардії. Незабаром матиму можливість ще більше підвищити свій рівень в рамках проходження курсів з вивчення іноземної мови від  Об’єднаної оперативно-тактичної групи Збройних Сил Канади в Україні», - зауважує військовослужбовець.

Збори старшин НГУ спрямовані, перш за все, на вдосконалення роботи сержантського-старшинського складу, а разом із тим, на думку старшого прапорщика НГУ Дмитра Тимощука, показують унікальність Національної гвардії України.

«Ми не можемо повністю скопіювати систему Збройних Сил Канади, Національної гвардії Каліфорнії чи Жандармерії Франції, але нам треба з кожної структури взяти найкраще, переформувати і застосовувати в НГУ, - переконаний Дмитро Тимощук. – Думаю, що із 100% почутої та побаченої інформації наші військовослужбовці візьмуть хоча б 15 %, але вони обов’язково будуть впроваджувати набутий досвід у військах та стануть першочерговими радниками офіцерів».

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ