новини

В Академії обговорили гендерні аспекти професійної діяльності військовослужбовців

06.06.2019 14:42

У Національній академії Національної гвардії з курсантами усіх факультетів пройшло заняття щодо гендерних аспектів військової служби.

В рамках співпраці з Програмою професійного розвитку Україна-НАТО в навчальному закладі діє пілотна  платформа «Вступний курс НАТО», до складу якого входять чотири модулі. Одним із таких модулів є вивчення гендерних аспектів діяльності військовослужбовців. Саме цю тему розглянули  під час заняття з курсантами.

«Гендерна рівність займає центральне місце у системі прав людини та серед цінностей Організації Об’єднаних Націй. Одним із фундаментальних принципів Статуту ООН є «рівні права чоловіків та жінок», а також захист та просування прав жінок, як відповідальність кожної держави», - зазначив заступник начальника відділу євроатлантичної інтеграції – радник з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків, запобігання та протидії насильству за ознакою статі підполковник Руслан Мусевич.

За його словами, на сучасному етапі розвитку українського суспільства, коли відходить у минуле чітке розмежування виключно жіночих і суто чоловічих сфер діяльності, життя вимагає гнучкіших гендерних моделей здійснення життєвого шляху, побудови гармонійного внутрішнього світу особистості.

«У 2018 році в Україні прийнятий Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях". Це висуває підвищені вимоги до рівня гендерної компетентності офіцерів Національної гвардії України. Особливої уваги при цьому набуває усвідомлення та переосмислення проблем управлінської діяльності, що мають гендерну природу, вибір адекватних способів і стратегій їх розв’язання. Тому постає нагальна потреба у формуванні гендерної компетентності всіх суб’єктів військової діяльності, насамперед майбутніх офіцерів, які будуть приймати рішення та керувати колективами», - підсумував підполковник Руслан Мусевич.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації і комунікації НА НГУ