новини

В Академії Нацгвардії проходить інтенсивне складання державної атестації здобувачами вищої освіти

06.06.2019 15:10

Процес складання державних іспитів надзвичайно важливий, адже курсанти, слухачі магістратури та студенти мають можливість показати результати свого навчання в Академії. Серед цьогорічних випускників 108 здобувачів освітнього рівня «Магістр» та 319 освітнього рівня «Бакалавр». Всі вони, протягом двох тижнів, проходитимуть підсумкову атестацію за низкою військових дисциплін.

Голова екзаменаційної підкомісії для проведення атестації здобувачів вищої освіти оперативно-тактичного факультету заступник начальника оперативного управління штабу Головного управління Національної гвардії України – начальник відділу полковник Микола Уршалович вважає, що підсумкова атестація показує рівень готовності слухачів магістратури до прояву набутих знань як у повсякденній військовій діяльності, так і до керівництва військовими частинами під час виконання бойових (спеціальних завдань) у складі Об’єднаних Сил на Сході України.

«Державна атестація є тим інструментом, який надає можливість визначити готовність випускників до керівництва військовими частинами під час виконання всього спектру покладених на Національну гвардію України повсякденних службово-бойових, - зазначив Микола Уршалович. – Разом із тим, відповідно до Концепції розвитку Національної гвардії України, продовжується реформування Національної гвардії України, активно впроваджуються в діяльність органів управлінь та підрозділів стандарти НАТО. Таким чином, випускники, які після завершення навчального закладу продовжать службу на посадах в органах управління усіх рівнів, включно з Головним управлінням Національної гвардії України, повинні бути готові не тільки запроваджувати реформи, а й генерувати нові ідеї». 

Для слухачів магістратури, складання комплексного іспиту з дисциплін, що викладають на кафедрі оперативного мистецтва є дуже відповідальним моментом, адже всі дисципліни вони вивчали протягом двох років. За словами завідувача кафедри оперативного мистецтва Олександра Лавніченка, в майбутньому отримані знання будуть потрібні військовим для служби та зростання на посадах.

«Командир повинен мати достатні знання для управлінця полком та бригадою, а також на належному рівні організовувати та управляти службово-бойовими діями, - переконаний Олександр Лавніченко. – Для того, щоб впроваджувати отримані знання в частинах, офіцер оперативного рівня повинен бути достатньо кваліфікований. За настроєм слухачів можна помітити, що вони добре підготовлені до іспиту, тож бажаю їм у подальшому вдалої служби».

Курсанти 4-го року навчання проходять іспит за фахом, комплексний екзамен та іспит з фізичної підготовки. Для курсантки гуманітарного факультету Вікторії Піскунової, підготовка до державної атестації розпочалася ще півроку тому.

«Державні іспити для мене – це шанс проявити себе та показати, які знання я здобула протягом всього періоду навчання в Академії, - запевняє Вікторія Піскунова. – Головне – під час іспитів не хвилюватися, а сконцентрувавшись на завданнях, проявити всі свої знання та намагатися бути собою».

Для випускників Київського факультету Академії, першим випробуванням став підсумковий екзамен з дисципліни «Фізичне виховання та методика фізичної підготовки», який майбутні лейтенанти складали у Міжнародному міжвідомчому багатопрофільному центрі підготовки підрозділів Національної гвардії України.

Голова атестаційної підкомісії полковник Ігор Орленко зазначив: «Основними завданнями підсумкового екзамену є перевірка рівня фізичної підготовки, ступеню володіння  військово-прикладними навичками. Всі ці знання допоможуть в організації та проведенні різних форм фізичної підготовки у підрозділах Національної гвардії України».

Даний іспит включав у себе: біг на 100 метрів, підтягування на перекладині, біг на три тисячі метрів та спеціальний комплекс прийомів рукопашного бою.

«Особиста фізична підготовка є пріоритетом для кожного військовослужбовця.  Слід постійно підтримувати себе у формі. Тільки щоденна робота над собою дасть змогу показати позитивний результат, – поділився своїми думками курсант четвертого року навчання Максим Мамедов. Ми – випускники, менше ніж за місяць будемо мати підлеглий особовий склад, хочеться бути для них прикладом».

Протягом двох тижнів, під час яких проходитиме державна атестація, також відбудеться захист магістерських робіт слухачами магістратури та захист кваліфікаційної роботи студентами Академії Нацгвардії.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ