новини

Офіцери магістратури Академії проходять державну атестацію

10.06.2019 17:36

Офіцери-магістри, які навчаються на денній формі навчання в Національній академії Національної гвардії України проходять захист кваліфікаційних робіт, який є одним із важливих елементів державної атестації на здобуття освітнього рівня магістр.

До роботи застосовується низка вимог, адже військовослужбовці, які отримають освітній рівень магістра, матимуть можливість здійснювати управління у військових частинах Національної гвардії України.

Слухачі магістратури під час захисту повинні показати вміння та знання, отримані під час навчання. Кожна робота повинна мати елементи наукової новизни, тому під час її написання слухачі застосовують наукові методи, а також сучасні комп’ютерні технології для вирішення нагальних завдань, які виконує Національна гвардія України під час виконання завдань в зоні проведення Операції об`єднаних сил, а також планових службово-бойових завдань.

«Кваліфікаційні роботи слухачів магістратури досить часто надають допомогу в наукових дослідженнях, які проводяться в Академії, а деякі рекомендації застосовуються в оперативно-територіальних об’єднаннях та Головному управлінні Національної гвардії України, що свідчить про високий рівень підготовки майбутніх командирів, - зазначив професор кафедри оперативного мистецтва Академії кандидат технічних наук Юрій Бабков. - В цьому році рівень підготовки слухачів денної форми навчання вищий за попередній. Слухачі, загалом, добре володіють навчальним матеріалом та методами проведення наукових досліджень, а також використали творчий підхід під час захисту своїх робіт».

Офіцер магістратури майор Сергій Мангул, який під час захисту виступав першим, на написання своєї кваліфікаційної роботи витратив півроку, а до підготовки до захисту більше місяця, але результатом задоволений.

«Тема моєї роботи «Сценарій дій сил Національної гвардії України при виникненні одночасно двох надзвичайних ситуацій техногенного характеру в зонах відповідальності Південного оперативного-територіального об`єднання» спрямована на відпрацювання деталей реагування на надзвичайну ситуацію, яка склалася одночасно в двох регіонах та спричинила значні викиди хімічних речовин в повітря, внаслідок чого було спричинено враження значної території, великої кількості людських жертв та матеріальних збитків, - розповів Сергій Мангул. - Моя кваліфікаційна робота була націлена на те, щоб прорахувати кількість особового складу Національної гвардії України, який необхідно для реагування на вражених територіях. Також були проведені відповідні розрахунки, відпрацьовано сценарій реагування, який було представлено на плакатах перед екзаменаційною комісією».

Кваліфікаційні роботи мають важливе значення не тільки для майбутніх командирів, але й, вцілому, для Національної гвардії України, адже всі сценарії узагальнюються та вносяться у відкриту базу даних сценаріїв реагування на надзвичайні ситуації. Інформація із зазначеної бази даних може надати суттєву допомогу під час виникнення надзвичайних ситуацій, адже командири матимуть можливість порівняти ситуацію за сценарієм дій та залучати відповідні військові засоби, а відтак, досягнути більш швидкого реагування на надзвичайну ситуацію.

Написання кваліфікаційної роботи на здобуття освітнього рівня магістр є важливим для слухачів як майбутніх військових командирів та молодих науковців. В ході виконання магістерської роботи вони повністю відпрацьовують всі ключові моменти, починаючи від отримання завдання до його виконання, проходять всі етапи прийняття рішення, вдосконалюють навички із реагування на різноманітні ситуації військового характеру, проводять низку розрахунків, які повинен провести командир під час виконання завдання, а отже збагачуються найголовнішим – досвідом.

Відділ міжнародних зв`язків, інформації та комунікації НА НГУ