новини

Голова екзаменаційної підкомісії про підготовку лейтенантів: «Не місце прикрашає людину, а людина місце»

18.06.2019 10:36

В Національній академії Національної гвардії України пройшла державна атестація професійних умінь і методичних навичок майбутніх офіцерів. Заступник начальника управління по роботі з особовим складом Головного управління Національної гвардії України – начальник  відділу організаційно-планової роботи профілактики правопорушень та соціального забезпечення полковник Анатолій Волошин розповів нам про рівень готовності курсантів до виконання службово-бойових завдань у військах.

- Анатолію Володимировичу, скільки тривав період державної атестації та з чого він складався?

-Загалом, атестація тривала два тижні, далі на майбутніх офіцерів чекає убуття до подальших місць проходження служби у військових частинах НГУ. Цього року було призначено 6 екзаменаційних підкомісій для проведення іспитів для курсантів і слухачів оперативно-тактичного рівня військової освіти. Підкомісії здійснювали прийом комплексного іспиту за спеціалізацією чи освітнім ступенем та слухання магістерських робіт офіцерів за усіма напрямками: тиловий, технічний, командно-штабнийта морально-психологічного забезпечення. В цілому, випускники показали високий рівень знань та готовність до виконання завдань у військах .

Іспити проходили у пункті постійної дислокації, де випускники працювали над теоретичними питаннями та у навчальному центрі - матеріальна база якого дає можливість продемонструвати практичні навички, здобуті військовослужбовцями протягом всього навчання.

Спорт – є невід’ємною складовою життя майбутніх офіцерів.  До іспиту з фізичної підготовки входить крос на 3 км, біг на 100 м, підтягування та перевірка навичок рукопашного бою. Деякі групи також долали смугу перешкод.(авт.)

- Як би Ви оцінили рівень практичних і теоретичних знань в Академії?

- Навчально-матеріальна база Академії НГУ досить потужна. Крім того, в Академії працює велика кількість освічених та науково-підготовлених викладачів. Вони в змозі давати потрібні знання для майбутніх офіцерів, які надалі допоможуть їм розвиватися протягом усього періоду проходження служби.

- Як Ви вважаєте, рівень підготовки випускників  цього року, в порівнянні з попередніми, змінився: покращився, погіршився чи лишися на тому ж рівні?

- Не можна говорити про суттєві зміни рівня підготовки гвардійців. Завжди є кращі курсанти і слухачі, які підготувалися, добре засвоїли матеріал і склали іспити на «відмінно», а є ті, хто лінувався і вважав, що це не має значення. Рівень підготовки випускників дозволяє опановувати посади, на які їх готували в Академії. Тут буде доречним прислів’я: «Не місце прикрашає людину, а людина місце». Кожен із молодих лейтенантів прикрасить ту посаду, на яку буде призначений, але багато залежить від особистих якостей військовослужбовця. Тих знань, які дає Академія, досить для того, щоб бути успішним у своїй справі.

- Під час державної атестації були випадки, які вас вразили чи засмутили? Чи насмілювалися курсанти користуватися  підказками?

- Державна атестація – це дуже відповідальний момент для кожного випускника. Через хвилювання деякі військовослужбовці не могли дати собі раду та показували гірші результати, ніж протягом усього навчання в Академії. Але, були й випадки, коли курсанти – трієчники сумлінно підготувалися до державних іспитів та отримали оцінку «відмінно». Під час іспитів курсанти не списували, але активно користувалися методичними рекомендаціями та не нехтували підказками товаришів.

- Зазвичай, після випуску проходять збори лейтенантів. Як вони впливають на подальшу роботу молодих лейтенантів?

- Збори лейтенантів відбуваються, як правило, у вересні.  Головна мета - допомогти молодим офіцерам швидше адаптуватися, обмінятися досвідом, з'ясувати проблемні питання і надати рекомендацій для подальшого проходження служби. Особлива увага приділяється професійній тактичній, вогневій та медичній підготовці.Заняття проводять досвідчені офіцери.

- На Вашу думку, яке майбутнє чекає українську армію?

- Це дуже важливе питання. В Головному управлінні НГУ активно розробляються програми розвитку та підходи для підготовки кваліфікованих фахівців. Ведення бойових дій на Сході України спонукали до істотних змін порядку підготовки фахівців. Тепер ми знаємо, на що необхідно звертати увагу у першу чергу, до чого і як саме готувати військовослужбовців. Змінилися принципи. Від принципу, кожен командир взводу готує своїх підлеглих, прийшли до принципу -  професійно підготовлений за фахом інструктор, навчає солдата та допомагає командиру оволодіти методикою керування підрозділом.

Автор: Анна Онопко