новини

Курсанти Академії практикували новітню психологічну техніку

03.07.2019 14:25

Майбутні офіцери-психологи під час заняття з теорії та практики психологічної допомоги оволоділи навичками нової психологічної техніки.

Спеціальна техніка має назву майндфулнес (mindfulness) - це поєднання східних медитативних практик з останніми науковими дослідженнями роботи людського мозку. Зазначену техніку вперше науково обґрунтував американський доктор медицини Джон Кабат-Зінн. Він відокремив традиційну східну медитацію від буддизму, релігійності, обрядів та езотерики, залишивши тільки раціональну і прагматичну практику.

«Всього декілька хвилин практики усвідомлення манйдфулнес можуть зробити вас щасливішими, - зазначив доцент кафедри психології та педагогіки підполковник Олексій Міршук. - Розум подібний до м’язів. Як ми тренуємося, щоб підтримувати тіло здоровим та сильним, так само ми можемо практикувати усвідомлення для того, щоб зберегти здоров’я розуму».

Майндфулнес - це медитація для раціонально-мислячих людей, заснована на наукових знаннях. За словами Олексія Міршука, не варто боятися затійливої назви. Насправді, все дуже просто, достатньо лише ознайомитись з п’ятьма кроками:

Крок перший. Налаштуйтесь на дихання. Якщо ви раніше не практикували   медитацію, цей крок може викликати у вас деякий дискомфорт, але є наукове обґрунтування, що дихання - це не тільки точний індикатор стану душі, але й вагомий спосіб керувати душевним станом. Під час напруженого робочого дня виділіть декілька хвилин, щоб відчути власне дихання. Протягом трьох вдихів відчуйте як повітря входить та виходить з вашого тіла. Потім уповільніть видих, щоб викликати реакцію розслаблення. Уповільнення дихання надсилає до мозку сигнал на активацію парасимпатичної нервової системи, яка відповідає за розслаблення та відпочинок.

Крок другий. Використовуйте навколишнє середовище, щоб звільнитися від бентеження та стресу. Приділіть декілька хвилин на день, щоб перелаштуватися з ділової активності на внутрішні відчуття. Слухайте навколишні звуки, відчувайте положення тіла в просторі, зверніть увагу на температуру та запахи. Перемикаючи увагу на відчуття всього декілька хвилин, ви надаєте розуму невеличкий відпочинок від стресового мислення.

Крок третій. Вмикайте усвідомлення під час роботи з сучасною технікою. Сидите весь день за комп’ютером? Слідкуйте за положенням тіла та  диханням. Коли ми несвідомо затримуємо подих під час роботи за комп’ютером, ми створюємо стрес для власного тіла. Нерегулярне дихання окисляє тіло, створюючи надлишок діоксиду вуглецю. Ця кислотність сприяє розвитку стресових захворювань. Слідкуйте за диханням і тілом під час роботи за технікою та гаджетами, щоб організм отримував достатню кількість кисню.

Крок четвертий. Розвантажте власний графік справ. Навчіться тайм-менеджменту, щоб спростити список справ та правильно розставити пріоритети. Розбивайте справи на невеличкі проміжки по 25-30 хвилин з обов’язковими короткими перервами.

Крок п’ятий. Зробіть прийом їжі практикою усвідомлення майндфулнес. Замість того, щоб приймати їжу за комп’ютером чи дивлячись у телефон, зверніть увагу на те, як ви їсте, примусово усвідомлюючи смак, начебто дегустуєте страву вперше. Ретельно та усвідомлено пережовуйте їжу. Це допомагає мозку відпочити від інформаційного перенавантаження протягом робочого дня.

Нова психологічна техніка надала багато цікавої та цінної інформації для майбутніх психологів. Відтепер, курсанти переконалися, що можна зробити всього п’ять кроків для того, аби відчувати себе краще.

Автор Олексій Міршук